Megnevezés: 

Prolactin

Típus: Vérszérumból készült hormonvizsgálat.0,08 - 6 nmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A prolaktin a tejelválasztást serkentő hormon. Nem terhes, nem szoptató nőkben és férfiakban magas szintje kóros.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A prolaktin az agylapi mirigy hormonja. Legfontosabb hatása a tejtermelés serkentése. Nem várandós, nem szoptató nőkben, illetve férfiakban túltermelése kóros.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Nem szoptató nőkben kialakuló tejelválasztás vagy más, magas prolaktinszinttel járó betegség gyanúja esetén.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas prolaktinszint nem várandós, nem szoptató nőkben menstruációs zavarokat, tejfolyást, meddőséget, a libidó megváltozását, bőrelváltozásokat okozhat, hosszú távon emelkedik a csontritkulás veszélye is. Férfiakban erekciós zavarokat, a nemi vágy csökkenését, a nemi szervek fejletlenségét, az emlő növekedését figyelték meg magas prolaktinszint mellett. Amennyiben az agyalapi mirigy daganata áll a hátterében, látászavar, fejfájás is jelentkezhet.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Nem terhesek, nem szoptatók körében a magas prolaktinszint leggyakoribb oka az agyalapi mirigy apró hormontermelő daganata. Emellett veseelégtelenség, pajzsmirigy-elégtelenség, májzsugor is állhat a jelenség hátterében. Számos gyógyszer is fokozhatja a hormon termelését. A kórok felderítésére további vizsgálatok végzendők, a daganat okozta magas prolaktinszint legtöbbször gyógyszerrel jól kezelhető.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

CsontritkulásTovábbi laborértékek:
Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések