Megnevezés: 

Parathyreoid hormonParathormon

Rövidítés:

PTH
Típus: Vérszérumból készült hormonvizsgálat.10-65 pg/ml
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A mellékpajzsmirigyekben termelődő PTH a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja.


Speciális előkészület:  
A mintavétel reggel, éhgyomorra történjen. Ezt követően a mintát mihamarabb a laborba kell juttatni, mert szobahőmérsékleten a hormon 2 órán keresztül stabil, 4ºC-on pedig 8 órán keresztül. Amennyiben a mintát nem tudják ennyi idő alatt a vizsgáló laborba juttatni, fagyasztva kell szállítani.


Mit mér a vizsgálat?  
A parathormont (PTH) a mellékpajzsmirigy termeli. A PTH feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében és fokozódik a foszfor ürülése.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A PTH mérésére a kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésében kerülhet sor.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A mellékpajzsmirigy alulműködése, a PTH alacsony szintje a kalcium felszívódásának és a vesében való visszaszívásának csökkenését, így a szérum kalciumszintjének csökkenését okozza. Ennek következtében csontrendszeri, idegrendszeri elváltozások mellett érzészavarok, izomgörcsök alakulhatnak ki.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A mellékpajzsmirigy túlműködése, a PTH magas szintje esetén csökken a vizelet kalciumtartalma, nő a vér kalciumszintje, ezzel párhuzamosan csökken a vér foszfátszintje. Ezek következtében vesekövesség, a vizelet mennyiségének növekedése, csontfájdalom, kisebb behatásra is kialakuló csonttörés jelentkezhet.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vér alacsony PTH-szintje a mellékpajzsmirigy alulműködésének következménye. A kalcium- és foszforanyagcserére jellemző élettani folyamatok vizsgálatára van szükség. Ezek alapján dönthető el, milyen kezelés végzendő.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vér magas PTH-szintje a mellékpajzsmirigy túlműködésének következménye. A kalcium- és foszforanyagcserére jellemző élettani folyamatok vizsgálatára van szükség. Ezek alapján dönthető el, milyen kezelés végzendő.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések