Megnevezés: 

Nátrium

Rövidítés:

Na
Típus: Vérszérumból végzett klinikai kémia vizsgálat.135-145 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szérum nátriumion koncentráció mérése fontos információt szolgáltathat a folyadékháztartásról, hormonális hatásokról, számos betegségben az alkalmazott kezelés hatásosságáról. A lelet helyes értékeléséhez az orvosnak számos szempontot kell mérlegelnie.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a nátriumion koncentrációját.
A nátriumion a szervezet sejten kívüli (extracelluláris) folyadékterének legfontosabb pozitív töltésű ionja. Mennyiségét több hormon igen szigorúan szabályozza, amelyek a vesében - és kisebb mértékben a belekben - szabályozzák az ion vesében történő kiválasztását. A szervezet nátriumot veszíthet továbbá izzadással, hányással.
A lelet értékelése összetett, hiszen a koncentrációt változtatja mind a szervezetben található víz, mind a nátrium mennyiségének változása. Így a helyes diagnózishoz további vizsgálatok szükségesek (pl. hematokrit, kálium, urea, szérum-ozmolaritás, kreatinin, összfehérje, stb.). A táplálkozással felvett só mennyisége csak igen szélsőséges esetekben befolyásolja a szérumkoncentrációt. Mégis a hipertónia (magasvérnyomás betegség) kezelésének részeként javasolt sószegény diéta igen hasznos, hiszen a szervezet nátriumtartalmát, a vesékre háruló fokozott terhelést csökkenti. Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerszedésről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók).


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A szervezet folyadék- és sóegyensúlyának általános, nem specifikus vizsgálata.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az alacsony nátriumszint viselkedészavarokat, lehangoltságot, zavartságot okoz. 120 mmol/l alatti nátriumszint esetén agynyomás fokozódás jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas nátriumszint zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének emelkedését okozhatja.
A magas nátriumszint szomjúságot, zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének növekedését okozhatja.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Ha a szervezet víztartalma alacsony, kiszáradás, diabéteszes kóma, hányás, hasmenés okozhatja.
Ha a szervezet víztartalma normális, SIADH (kóros antidiuretikus hormon elválasztással járó szindróma), Addison-kór (glükokortikoid hormonhiány), hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) lehet a háttérben.
Ha a szervezet víztartalma magas, veseelégtelenség, szívelégtelenség okozhatja.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Ha a szervezet víztartalma alacsony, verejtékezés, hőguta, égési trauma okozhatja nagy koncentrációját.
Ha a szervezet víztartalma normális, diabetes insipidus (antidiuretikus hormon hiánya vagy hatástalansága) miatt lehet megnövekedett az érték. Ha a szervezet víztartalma magas, Cushing-szindróma (túlzott kortikoszeroid hatás) okozhatja.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Addison-kór
Cushing-szindróma
SzívelégtelenségTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések