Megnevezés: 

Mikroalbumin

Rövidítés:

MAU
Típus: <30 mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben lévő albumin meghatározása olyan szűrővizsgálat, mely a cukorbetegekben kialakuló vesekárosodást korán képes kimutatni.


Speciális előkészület:  
24 órás vizeletgyűjtés szükséges - azaz 24 órán át a teljes vizeletmennyiséget össze kell gyűjteni


Mit mér a vizsgálat?  
Meghatározza a 24 óra alatt gyűjtött vizeletben az albumin koncentrációját, amiből a napi ürített mennyiség pontosan meghatározható.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A cukorbetegség okozta vesekárosodás korai felismerésére.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Amennyiben a napi vizeletbe 24 óra alatt 30 mg/l-nél több albumin ürül, de mennyisége nem haladja meg a 300 mg/l-t, mikroalbuminuriáról beszélünk. A mikroalbuminuria megléte nagyon korán jelzi a cukorbetegség okozta vesekárosodást. A vizsgálat lehetőséget nyújt a kialakult károsodás korai felismerésére, a folyamat előrehaladtának lassítására, s ezáltal a végstádiumú veseelégtelenség kialakulásának megelőzésére vagy évekkel való eltolására.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Mikroalbuminuria felismerése esetén feltétlenül meg kell keresni a kezelést végző szakorvost (diabetológus, nefrológus). A kezelőorvos által beállított gyógyszerek (ún. ACE-gátlók, angiotenzin receptor-blokkolók) képesek késleltetni a vesekárosodás előrehaladását.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

CukorbetegségTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések