Megnevezés: 

Lipáz

Típus: Vérzérumból végzett enzimvizsgálat, illetve 24 órás gyűjtött vizeletNormálérték: 40-240 IU/l (nemzetközi egység (NE) / liter). Erősen függ az adott laboratóriumban alkalmazott módszertől.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizsgálat az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használatos, de a normális lelet nem zárja ki a betegséget.


Speciális előkészület:  
Éhgyomorra kell menni a mintavételre.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a lipáz enzim vérszintjét határozza meg. Az enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Az enzimszint emelkedése több betegség következménye is lehet (hasnyálmirigy-gyulladás, hasnyálmirigy tumorok, veseelégtelenség, cukorbetegséghez társuló kóma, a gyomor-bélrendszeren végzett műtétek utáni állapot, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
További vizsgálatokat kell végezni a hasnyálmirigy-károsodás okának felismerésére.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A hasnyálmirigy által termelt enzim a bélben a zsírok lebontása során a triglicerideket bontja zsírsavakra. A szerv gyulladásakor emelkedett értéket mérnek. Az amilázzal együtt hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisakor használják. Ebben a betegségben a lipáz szintje később emelkedik meg, mint az amilázé, de tartósabban magas marad. Normális lelet azonban nem zárja ki az akut hasnyálmirigy-gyulladás fennállását. Hasnyálmirigy betegség ellen szól viszont, ha normális lipáz-érték mellett magasabb amiláz szintet mérnek.

A lipázvizsgálat eredménye magasabb lehet akut hasnyálmirigy gyulladás, bélelzáródás, hashártyagyulladás esetén.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Bélelzáródás
CukorbetegségTovábbi laborértékek:
Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések