Megnevezés: 

Leukocyta

Típus: 10 fehérvérsejt/mikroliter (ml) mennyiség alatt.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben lévő leukociták a húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik.


Speciális előkészület:  
A vizelet-mintavétel előtt alaposan meg kell mosakodni, a mintát a vizelet középső harmadából kell a mintavételi edénybe ereszteni (úgy nevezett középsugaras vizelet).


Mit mér a vizsgálat?  
A leukociták fehérvérsejtek, melyek egy leukocita-észteráz nevű enzimet termelnek, a vizsgálat ennek segítségével mutatja ki a vizeletben lévő fehérvérsejteket. Emellett a vizelet-üledék mikroszkópos vizsgálatával is azonosíthatók, és mennyiségileg is meghatározhatók a fehérvérsejtek. A fehérvérsejtek jelenléte a vizeletben valószínűsíti baktériumok, tehát gyulladás jelenlétét a húgyutakban, leggyakrabban a húgyhólyagban. Ha fehérvérsejt (leukocita) van a vizeletben, annak mennyiségét keresztekkel jelölik. A legtöbb a négy kereszt (++++), vagy mikroszkópos tárgylemezre cseppentenek az üledékből, és a mikroszkóp látómezejét felosztó kis négyzetekben, ún. látóterekben sejtszámlálással kapott számot írják a laborleletre.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A húgyutak, a prosztata és a vese gyulladásával járó betegségekben végzik, ennek tünetei: bűzös vizelet, vizelési panaszok (csípő, fájó érzés, gyakori vizelési inger), alhasi fájdalom, vesetáji fájdalom (esetleg láz).


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A vizeletben megjelenő fehérvérsejtek húgyúti fertőzésre, prosztata- vagy vesegyulladásra utalnak.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Álnegatív eredményt ad a magas vizeletfajsúly, vizeletcukor, vizelet-urobilinogén, egyes gyógyszerek (pl. rifampicin, phenazopyridin) és a C-vitamin a tesztcsíkon, a mikroszkóp alatt azonban ilyenkor is láthatóak a fehérvérsejtek.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Álpozitív eredményt ad, ha a minta a szervezeten kívül fertőződik, így például, ha a vizelet sokáig áll a mintavételi pohárban, vagy nem mosdik meg a beteg a mintavétel előtt.
Pozitív esetben vizelettenyésztés vizsgálat szükséges, mellyel az esetleges gyulladásért felelős kórokozókat lehet kimutatni, azonosítani, gyógyszer-érzékenységüket meghatározni. Ezután megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után eredményességének ellenőrzésére újabb vizeletvizsgálatot végeznek.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések