Megnevezés: 

Leiden-mutációAktivált Protein-rezisztencia, Factor V Leiden

Rövidítés:

APC-rezisztencia, FVL
Típus: Teljes vérből nyálkahártya-kaparékból végzett genetika.nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizsgálat a trombózis leggyakoribb genetikai hajlamosító tényezőjének kimutatására szolgál.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A véralvadást bonyolult szabályozórendszer vezérli: az alvadéknak el kell zárnia a vérzés útját, de nem szabad kialakulnia, ha az érfal ép. A véralvadási rendszer egyik tagja az V. faktor, melynek génje többféle változatban fordul elő az emberek körében. Az egyik ilyen változatot hívják Leiden-mutációnak. Azoknál, akikben az V. faktor génjének ezen módosulata található meg, magasabb a vérrögök, a trombózis kialakulásának valószínűsége.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására. A vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha a családban fiatal korban alakult ki trombózis.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Amennyiben a Leiden-mutáció az egyik szülőtől örökölt génen található meg (heterozigóta), a mélyvénás trombózis kockázata mintegy nyolcszorosára emelkedik. Amennyiben mindkét szülőtől a mutáns gént örökli valaki (homozigóta), a kockázat nyolcvanszoros.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A genetikai sajátosságainkon nem tudunk változtatni, de a betegségek nagy részének kialakulásáért nemcsak öröklött, hanem környezeti, életmódbeli tényezők is felelősek. Amennyiben valamely betegség kockázatát növelő genetikai változatot hordozzuk, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk azon faktorokra, melyek megváltoztathatóak (táplálkozás, dohányzás, mozgás, stb.). A Leiden-mutációt hordozók esetében kiemelten fontos, hogy ne dohányozzanak, ne legyenek túlsúlyosak, mozgásban gazdag életmódot folytassanak, kerüljék bizonyos hormonális fogamzásgátló tabletták használatát.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések