Megnevezés: 

Krioglobulinokcryoglobulinok

Rövidítés:

CRYO
Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia vizsgálat.<0,12mg/dl
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szérum cryoglobulin a ritka, autoimmun eredetű, a kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisához használt vizsgálat.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálatot végzőnek 37 Celsius fokon kell tartani a kémcsövet

A cryoglobulinok a vérben található, az immunrendszer által termelt kóros fehérjék, melyek hidegben oldhatatlanná válnak, ezáltal kicsapódnak, majd a szérumot ismételten felmelegítve újra oldott állapotba kerülnek. (A vérfehérjék normálisan hidegben is oldottan maradnak.) A cryoglobulinok a szervezetben akkor csapódnak ki, mikor a vér a végtagokban és a bőr alatti szövetekben lehűl.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Akkor végzik, ha egy bizonyos ritka autoimmun-betegségre, az ún cryoglobulinaemiára van gyanú, illetve bizonyos, kis méretű ereket érintő gyulladások (vasculitisek) differenciáldiagnosztikájában is használják.

Akkor végzik, ha egy bizonyos ritka autoimmun-betegségre, az ún cryoglobulinaemiára van gyanú, illetve bizonyos, kis méretű ereket érintő gyulladások (vasculitisek) differenciáldiagnosztikájában is használják. Egyes májbetegségekben is kialakul cryoglobulinaemia.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Ha sok cryoglobulin van a vérben, ez kicsapódva a kis ereket károsítja. A kis erek érintettek lehetnek a bőrben, a vesében, a májban, a szívben és a tüdőben is, és ezen szervek károsodása olyan tüneteket okoz, amelyek alapján felmerülhet a cryoglobulin betegség klinikai gyanúja. Ilyen tünetek a vese károsodására utaló vér- és fehérjevizelés, a környéki idegek bántalmára utaló érzészavar, vagy a bőrön megjelenő vöröses foltok. Gyakran társul fertőző májgyulladást okozó ún. hepatitis-vírusfertőzéshez.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni. Az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszerek hatása is csak mérsékelt fokú.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Lélek

Szeretlek. Emlékszel?

A fenti cím egy valós eseményeket földolgozó, angol film alcíme: az alzheimeres írónő és férje története, aki feleségét haláláig odaadóan ápolta.

tovább


Szponzorált hirdetések