Megnevezés: 

Kreatinin

Rövidítés:

Crea, Cre
Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.53-133 mm/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A kreatinin az izmokból származó fehérje-lebomlási termék, mely a vesén keresztül távozik a szervezetből, vérszintje a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje a veseműködés elégtelenségét mutatja.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A kreatinin az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. A kreatinin viszonylag állandó mennyiségben termelődik a szervezetben, és kizárólag a vesén keresztül távozik, ezért vérszintje szinte csak a vese működésétől függ. A kreatinin a vesében a vérből átszűrődik, és - sok más anyaggal ellentétben - a vese csatornácskákban nem választódik ki aktív módon. (Sok anyag a vesecsatornácskák falában specifikus pumpák segítségével kiválasztódik a vizeletbe, illetve visszaszívódik onnan, a kreatinin nem.) Ennek az a jelentősége, hogy a kreatinin vérszintje csak a vesében lévő szűrletképződéstől függ. A vese szűrletképzéséről a vérvizsgálatnál pontosabb eredményt ad, ha a kreatinin mennyiségét 24 órán át gyűjtött vizeletből határozzák meg (creatinin clearance), de érthetőleg ezen vizsgálat kivitelezése járóbetegek esetén nehézkesebb.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot a vese szűrletképző teljesítményének mérésére használják.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas érték általában a vese szűrletképzési zavarának következménye. További vesefunkciós vizsgálatok szükségesek a veseelégtelenség megerősítésére vagy kizárására, illetve okának felderítésére.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A kreatinin szintje az izomszövet mennyiségével arányos, ezért kóros izomtömeg-vesztés esetén, illetve csekély mértékben az öregedéssel csökken. A várandósság idején is alacsonyabb lehet vérszintje.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vérszint a vese vizeletszűrő képességének csökkenése esetén emelkedik: veseelégtelenség, kiszáradás, húgyúti elzáródás miatt.
Ritkán a diéta, izombetegség, vagyis az izomlebomlás növekedése is okozhatja a kreatinin vérszintjének emelkedését.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések