Megnevezés: 

Kreatin-kináz (kreatin-foszfokináz)

Rövidítés:

CK, CPK
Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat.Férfiaknak: 17- 150 UI/l (nemzetközi egység / liter)
Nőknek: 10 - 80 UI/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Az izomban található enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. A kórelőzmény ismeretében és más mérésekkel kiegészítve a mérés a szívinfarktus diagnosztikájának eszköze.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a kreatin-kináz enzim vérbeli aktivitását határozza meg. Az enzim a sejtek energiatermeléséért felelős. Összesen három fajta (izoforma) létezik, amelyek a vázizomban, a szívizomban, az idegszövetben és a bélben találhatóak meg. Az egészséges egyén vérében mérhető aktivitás szinte teljes egészében a vázizomból származik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (szívinfarktus, izomgyulladás, égés, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
További vizsgálatokat kell végezni a szövetkárosodás okának felismerésére.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Szintje alacsonyabb lehet csökkent izomtömeg esetében, így például időskorban.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vizsgálat magas aktivitást mutat akár a vázizom, akár a szív betegségeiben (szívinfarktus, szívizom-gyulladás, izomsérülés, égés, stb.). Ezért az eredmény értékeléséhez az orvosnak szükséges tudnia, hogy a beteg megelőzően végzett-e megerőltető izommunkát, fennáll-e más izombetegség, vagy kapott-e a beteg intramuscularis (izomba adott) injekciót. Speciális módszerekkel szelektíven mérhető a CK-MB izoforma aktivitása is, amely a szívinfarktus fontos diagnosztikus jegye. Ha azonban a kórelőzmény alapján kizárható izomsérülés fennállása, akkor egyéb laborvizsgálatokkal együtt (troponin-T, AST, LDH) a teljes CK frakció aktivitásának vizsgálata is alkalmas a szívinfarktus diagnosztizálására, illetve sorozatos mérésével követhető a betegség lefolyása. Bizonyos gyógyszerek alkalmazása után magasabb aktivitást várhatunk (véralvadást csökkentő szerek, aszpirin, clofibrát, dexametazon, furosemid).Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések