Megnevezés: 

Kreatin-kináz-MB (kreatin-foszfokináz-MB)

Rövidítés:

CK-MB, CPK-MB
Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat.8 UI/l (nemzetközi egység / liter)
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A CK-MB a szívizom sérülését jelzi, a szívinfarktus korai diagnosztikai jele.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a kreatin-kináz enzim vérbeli aktivitását határozza meg. Az enzim a sejtek energiatermeléséért felelős egyik enzim. Összesen három fajta (izoforma) létezik, amelyek a vázizomban, szívizomban, az idegszövetben és a bélben találhatóak meg. AZ MB izoforma a szívizomban található, annak sérülésekor szabadul fel.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Az enzimaktivitás emelkedése szívinfarktus következménye lehet. A vizsgálat a szívinfarktus betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
További vizsgálatokat kell végezni a szövetkárosodás okának felismerésére.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Egészséges egyén vérében mérhető CK aktivitásnak ez az MB izoforma csupán pár százalékát adja, azonban a szívizomsérülésével járó betegségekben ez meghaladja a 6%-ot. Szívinfarktusban a tünetek fellépte után általában már 6-8 órával ér a kóros tartományba, a csúcsértéket 12-24 óra között éri el, majd 24-48 órára tér vissza a normál tartományba. Mivel ez a legkorábbi laboratóriumi jele az infarktusnak, ezért a friss esetek diagnosztizálására használják. A betegség későbbi lefolyása más mérésekkel követhető (AST, LDH).
A szívinfarktus mellett szívizom-gyulladás, áramütés, szívműtét esetén is emelkedhet a CK-MB aktivitása.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések