Megnevezés: 

Karbamidkarbamid nitrogén, urea

Rövidítés:

KN, CN
Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.8-20 mg/dl (3-7 mmol/l)
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A karbamid az aminosavak lebontási terméke, mely a vesén keresztül távozik a szervezetből, vérszintje elsősorban a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a veseműködés elégtelenségét mutatja.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A fehérjék lebomlása során nitrogén-tartalmukból karbamid (urea) alakul ki a májban. A karbamid a veséken keresztül a vizelettel ürül ki a szervezetből.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Mivel a karbamid a májban termelődik, ezért májbetegség esetén csökkenhet vérszintje.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vérszint a vese vizeletszűrő képességének csökkenése (veseelégtelenség, kiszáradás, húgyúti elzáródás), illetve fokozott aminosav-lebontás (magas fehérje-tartalmú étrend, gyomorvérzés) esetén emelkedik. A fenti állapotok közötti különbségtételben segít a karbamid nitrogén és a kreatinin szintjének egymáshoz viszonyított arányának vizsgálata.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább


Szponzorált hirdetések