Megnevezés: 

Kálium

Rövidítés:

K
Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.3,5-5,0 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szérum káliumion koncentráció mérése fontos információt szolgáltathat a folyadékháztartásról, hormonális hatásokról, számos betegségben alkalmazott terápia hatásosságáról. A lelet helyes értékeléséhez az orvosnak számos szempontot mérlegelnie kell.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a káliumion koncentrációját.
A káliumion a szervezet legfőbb sejten belüli (intracelluláris) pozitív ionja, azonban a szérumkoncentráció szűk határok között, alacsony tartományban változhat. Egyensúlyát a szervezet a vesében, illetve a bélrendszerben szabályozza. A sejten kívüli térben található ionkoncentráció meghatározza az izomszövet és az idegszövet nyugalmi potenciálját, így a szövetek reakcióképességét is. Mivel az ion forgalma szoros kapcsolatban áll a nátriumion és a hidrogénion mozgásával, ezért e két utóbbira ható változások befolyásolják a káliumion koncentrációját is. Hamisan magas értéket mérhetünk abban az esetben, ha a méréshez levett vér a kémcsőben hemolizál (a vörösvértestek szétesnek, pl. rossz vérvételi technika vagy a vér vizsgálat előtti hosszú tárolása miatt), és a vörösvértestekből kiszabadul a kálium. Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerek szedéséről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók, inzulin). Az étkezéssel bevitt kálium mennyisége bizonyos esetekben fontos lehet. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot a halételek, zöldségek (brokkoli, borsó, burgonya, paradicsom, spenót, fejessaláta) és egyes gyümölcsök (citrusfélék, alma, banán, sárgabarack).


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Vizsgálata különösen fontos a veseműködés csökkent volta, illetve vízhajtó kezelés esetében.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Nagyon alacsony káliumszint esetén a következő tünetek alakulhatnak ki: izomgyengeség, bélleállás, alacsony vérnyomás, izomgörcs, emelkedett vizeletmennyiség.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas káliumszint sokáig nem okoz tüneteket, ritkán petyhüdt végtagbénulás jelentkezik. Súlyos eseteiben hasmenés, EKG-eltérések, ritmuszavarok lépnek fel.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Hányás, hasmenés, Cushing-szindróma (kortikoszteroid túlsúly), alkalózis (a vér pH értéke 7,45 feletti)


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Veseelégtelenség, hemolízis (vérsejtek szétesése), szöveti sérülés, acidózis (a vér pH-ja 7,35 érték alatt), Addison-kór (mineralokortikoid hormon hiánya)Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Addison-kór
Cushing-szindrómaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések