Megnevezés: 

Kálcium (vizelet)

Rövidítés:

Ca
Típus: 100-300mg/nap
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A megnövekedett kálcium-ürítés vesekövek kialakulását segíti elő.


Speciális előkészület:  
A vizsgálat 24 órán keresztül tartó vizeletgyűjtést igényel. A vizelet gyűjtése sósavat tartalmazó vizelettartályba történik, ezért a gyűjtéskor óvatosság szükséges az esetlegesen felcsapódó sósav okozta sérülések elkerülése érdekében.
A reggeli első vizelet WC-be történt ürítése után a vizeletet egész nap és egész éjjel egészen a másnap reggeli első vizeletig a sósavat tartalmazó gyűjtőedénybe kell gyűjteni. Ezt követően a vizelet felkeverendő, melyből egy 50 ml-es mintát kell leadni. A laboratóriummal mindig tudatni kell az összes vizeletmennyiséget is.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizelettel egy nap alatt ürített kálcium mennyiségét lehet meghatározni.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Vesekövesség gyanúja esetén. A vizsgálat elősegíti a vesekő típusának meghatározását, ami a vesekövesség kezeléséhez fontos információ. Szükséges lehet a vizsgálat a csontritkulás kivizsgálásakor is.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A csontok ásványanyag-tartalmának csökkenésekor, csontdaganatokban, hormonális betegségekben (mellékpajzsmirigy), vesebetegségekben, alacsony vérfoszfát-szinttel járó betegségekben vagy pusztán megnövekedett kalcium bevitel mellett megnő a vizelettel történő kalcium-ürítés, mely vesekövességhez vezethet.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A táplálékkal a szervezetünkbe jutó kálcium mennyisége jelentősen befolyásolja a vizelettel ürített kalcium mennyiségét.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A fehérje és nátrium túlzott fogyasztása (sós ételek) fokozza a kalcium kiválasztást.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

CsontritkulásTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések