Megnevezés: 

Húgysav

Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l)
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A húgysav vérszintje leggyakrabban húsok, kolbászfélék túlzott fogyasztása esetén emelkedik. A magas húgysavszint köszvényt okoz.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A húgysav a nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. A húgysav a vesékben kiválasztódik és a vizelettel ürül.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas húgysavszint esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le. A kristályok gyulladásos reakciót váltanak ki, ez a köszvény.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A húgysav vérszintjét csökkenti a húgysavürítést fokozó gyógyszerek, illetve nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas húgysavszint oka lehet a magas húgysavtartalmú ételek túlzott fogyasztása. Ilyenek a vörös húsok, a kolbászfélék, de emeli a húgysavszintet az alkohol fogyasztása, cukorbetegség, többféle gyógyszer is, illetve a magas fehérjetartalmú diéta. Veseelégtelenségben a húgysav ürítése csökken, emiatt emelkedik vérszintje. Emelkedett húgysavszint mutatható ki vészes vérszegénységben, leukémiában és ólommérgezés esetén is.
Amennyiben a magas húgysavszint táplálkozási okokra vezethető vissza, akkor a diétával, valamint a húgysav ürítését serkentő gyógyszerekkel lehet vérszintjét csökkenteni.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Cukorbetegség
Köszvény
Vészes vérszegénység (anémia)További laborértékek:

Szponzorált hirdetések