Megnevezés: 

Homocisztein

Típus: Vérszérumból végzet klinikai kémia vizsgálat.Normálértéke nincs meghatározva, általában a 14 mmol/l alatti értéket tartják kedvezőnek.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A homocisztein magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés) emelkedett kockázatával jár együtt.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A homocisztein vérszintjének mérése a szív-érrendszeri betegségek kockázatának meghatározásához használható.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas homocisztein-szint a szívinfarktus, agyvérzés emelkedett kockázatával jár együtt. A homocisztein valószínűleg károsítja az erek falát, ezzel segíti elő az érelmeszesedés folyamatát. Vizsgálatok alapján valószínűsítik, hogy a magas homocisztein-szint az Alzheimer-betegség kialakulásával és egyes terhességi problémákkal is összefüggésben állhat.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas homocisztein-szint szerencsére az esetek döntő többségében egyszerűen, folsav és B6-vitamin adagolásával eredményesen csökkenthető. A magas homocisztein-szint csökkentésével a szívinfarktus kockázata is csökken.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

ÉrelmeszesedésTovábbi laborértékek:
Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések