Megnevezés: 

Haptoglobin

Típus: Vérszérumból készült400-3360 mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Vörösvérsejt-széteséssel járó betegségek esetén szintje jelentősen lecsökken.


Speciális előkészület:  
Bizonyos gyógyszerek (szteroidok, fogamzásgátlók, testépítő szerek, egyes antibiotikumok) szedése nem javasolt a mintavételt megelőzően, mert befolyásolhatják az eredményt.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat egy, a máj által termelt, a vérben található fehérje, a haptoglobin vérszérumban észlelhető mennyiségét méri. A haptoglobin megköti a vörösvétestekből kiszabadult, így a vérben szabadon található vérfestéket, a hemoglobint, a lebontás helyére szállítja, majd az így a vesén keresztül ürül.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének igazolására végzik.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A széteső vörösvérsejtekből felszabaduló vérfesték hozzákötődik a haptoglobinhoz, így szabad mennyisége csökken. Vörösvérsejt-szétesést okozhatnak egyes gyógyszerek, immunológiai megbetegedések, szívben elhelyezkedő műbillentyű, öröklőtt betegségek, valamint nem megfelelő vérátömlesztés során fellépő reakciók. A vörösvértestek fokozott szétesése vérszegénységhez vezet. Alacsonyabb vérszintet okozhat csökkent termelése (pl. májbetegségekben), valamint felszívódási zavarok miatti hiánya is megmutatkozhat.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A haptoglobin ún. "akut fázis fehérjeként" is működik, ezért szintje heveny betegségek (pl. epeúti elzáródás, fekélybetegség), gyulladások (pl. colitis ulcerosa), szövetelhalás, daganatos betegségek esetében megemelkedik.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Az alacsonyabb haptoglobin-szint mögött a termelődés csökkenése (pl. májbetegség) vagy a fokozott vörösvértest-szétesés állhat. Ilyen esetben mindenképpen szakorvosi (hematológiai) kivizsgálás szükséges. A háttérben meghúzódó vörösvértest széteséssel járó állapotok súlyos betegségekre is jellemzőek is lehetnek.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A kiváltó ok kezelése szükséges. Elsősorban bélrendszeri eltérések okozzák magasabb szintjét, ezért gasztroenterológus szakorvos felkeresése szükséges.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések