Megnevezés: 

HDL-koleszterinHigh Density Lipoprotein-koleszterin

Rövidítés:

HDL, HDL-C
Típus: Vérszérumból végzett klinikai kémia vizsgálat.Kívánatos: > 0,9 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A HDL koleszterin az ún. "jó" koleszterin. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely kizárólag az állati szervezetben fordul elő. Az emberben a májban termelődik, sokféle hormon alapanyaga. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Kétféle koleszterint különítünk el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az ún. "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. A magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője és okozója. Míg az LDL-koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le, az HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálat az érelmeszesedés és ennek következtében fellépő betegségek (szívinfarktus, stb.) kockázatának megállapítására használatos.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az alacsony HDL-szint az érelmeszesedés magas kockázatát jelzi.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A HDL-koleszterin szintjét megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással lehet emelni. Az alkohol kis mennyiségben növeli a HDL-koleszterin értékét. Változás kora után lévő nőkben a hormonpótlás emeli a HDL-koleszterin értékét.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

ÉrelmeszesedésTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések