Megnevezés: 

Glükóz - vizelet

Típus: Vizeletből végzett linikai kémia.0 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben lévő cukor az emelkedett vércukorszint, így a cukorbetegség jelzője.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérben lévő glükóz - avagy szőlőcukor - a vesegomolyagban a vizeletképződés során először átszűrődik a szűrletbe, de az elvezető csatornák falában lévő pumpák visszaszívják, így normális esetben a vizeletben már nincs glükóz. Cukorbetegség esetén a vér glükóztartalma megemelkedik, így több kerül a szűrletbe is, mint amit az elvezető csatornák falán keresztül a vese vissza tud szívni. Ha koncentrációja ily módon eléri a visszaszívási képesség határát, akkor a vizeletben megjelenik a cukor.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A vizeletben lévő cukor az emelkedett vércukorszint, így a cukorbetegség jelzője. Jól beállított cukorbetegeknél a vizeletben nincs cukor. A vizeletben lévő cukor kitűnő táptalaj a baktériumok számára, ezért a húgyúti fertőzések valószínűsége sokkal magasabb.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vizeletben lévő cukor csökkentésére a cukorbetegség megfelelő kezelése, a diéta szigorú betartása javasolt. Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében az inzulin-adások időpontjai között gyűjtött (ún. frakcionált) vizeletből történő cukor-meghatározás alapján azt is ki lehet mutatni, hogy a nap melyik szakában igényel a betegség szigorúbb kontrollt.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

CukorbetegségTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések