Megnevezés: 

Glükóz

Típus: Vérszérumból végzett klinikai kémiai vizsgálat.3,9 - 5,6 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A magas vércukorszint a cukorbetegség jelzője.


Speciális előkészület:  
Viszgálatot éhgyomorra végzik.


Mit mér a vizsgálat?  
A glükóz a sejtek "üzemanyaga". A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. A glükóz vérszintjét sok hormon együttes, sok esetben egymással ellentétes hatása szabályozza, hogy a táplálkozás ritmusát valamelyest kiegyenlítve a sejtek részére folyamatosan rendelkezésre álljon az "üzemanyag". Cukorbetegség esetén a vér glükózszintje megemelkedik. A vizsgálatot 8-10 órás éhezés után vett vérből végzik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására végzik.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az alacsony vércukorszint szédüléssel, izzadással, éhséggel, látászavarokkal, súlyos esetben eszméletvesztéssel jár.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas vércukorszint szomjúságot, nagy mennyiségű vizelet ürítését okozza. Hosszú távon a magas vércukorszint a vese, a retina elváltozásait okozza, lassítja a sebgyógyulást, rontja a kiserekben való átáramlást, emeli az érelmeszesedés, szív-érrendszeri betegségek kockázatát.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) oka lehet májkárosodás, alkoholizmus, kóros soványság, inzulint termelő daganat. A kiváltó okok kivizsgálása szükséges.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas vércukorszint leggyakoribb oka a cukorbetegség. Kezelésében a szigorú diéta, súlycsökkentés és a gyógyszeres kezelés (tabletták vagy inzulin-injekció) betartása a legfontosabb. A rosszul kezelt cukorbetegség rövid távon nem okoz panaszokat, de hosszú távon veseelégtelenség, látásvesztés, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Cukorbetegség
ÉrelmeszesedésTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések