Megnevezés: 

Gasztrin

Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat.<300ng/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szérum gasztrinszintje gasztrintermelő, emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik. Az ún. gastrinoma a fekélybetegségek kevesebb, mint 1%-áért felelős.


Speciális előkészület:  
Éhgyomri vizsgálat. A vizsgálat előtt 24 órával abba kell hagyni az ún. H2-antagonista ("savcsökkentő") gyógyszerek szedését (pl.: Quamatel, Zantac), mert a vizsgálattal egy időben a gyomor sósavszintjét is mérik.


Mit mér a vizsgálat?  
A gasztrin a gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, mely a gyomor savelválasztását fokozza.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Visszatérő többes gyomor- vagy nyombélfekélyek esetén a háttérben gasztrin-termelő daganat (gastrinoma, Zollinger-Ellison-szindróma) is állhat. Akkor végzik a vizsgálatot, ha a fekélyek nem gyógyulnak a hagyományos kezelésre, nagy méretűek, többszörösek, gyakran visszatérnek, hasmenéssel, fogyással társulnak, és ha az egyéb fekélyre hajlamosító tényezőket (Helicobacter.pylori fertőzés, non-szteroid gyulladáscsökkentők szedése) kizárták.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Ha a gasztrinszint magas, a gyomorsavelválasztás jelentősen megnövekedhet, ami többszörös, nem múló fekélybetegséget okoz. A gasztrin a belek mozgását is fokozza, ezért túltermelődésekor súlyos vizes hasmenés is létrejöhet.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Magasabb gasztrinszinttel jár a csökkent savelválasztással járó ún. atrophiás gastritis (idült gyomornyálkahártya-gyulladás) vagy a gyomor kimeneti szakaszának szűkülete is.
Gasztrintermelő daganat a hasnyálmirigyben, gyomorban, patkóbélben fordul elő leggyakrabban. Gyakran endoszkópos technikával feltárható és eltávolítható a daganat.
Magasabb gasztrinszinttel jár a csökkent savelválasztással járó ún. atrophiás gastritis (idült gyomornyálkahártya-gyulladás) vagy a gyomor kimeneti szakaszának szűkülete is.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések