Megnevezés: 

Gamma-glutamil transzpeptidáz

Rövidítés:

GGT, y-GT
Típus: Vérszérumból végzett enzim vizsgálat.50 IU/l (nemzetközi egység / liter) alatt
Mivel a kémiai reakció konkrét paraméterei meghatározzák az eredményt, ezért azt mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték-tartományhoz kell viszonyítani.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Májbetegségek diagnózisához és monitorozásához használható vizsgálat.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat során egy enzim, az GGT aktivitását határozzák meg a szérumban. Az enzim a glutation nevű anyag lebontását végzi, legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében, a sejteket határoló membránban található meg.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálat a májműködés zavarait mutatja ki, májbetegség felismeréséhez alkalmazható (pl. szükséges rendszeresen elvégezni fogamzásgátló tablettát szedő nőknél).
Epeút-elzáródás és májgyulladás diagnosztizálására használható vizsgálat, ami kiegészítendő más laborvizsgálatokkal.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Kórosan magas érték jellemzi az obstrukciós (epeút elzáródás okozta) májbetegségeket; májgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, alkoholizmust, valamint a pangásos szívelégtelenséget.
További vizsgálatokat kell végezni a májkárosodás okának felismerésére.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A szérumszint emelkedésének oka nem csak az enzimet termelő májsejt membránjának sérülése, hanem az enzim termelésének fokozódása (enzimindukció) is lehet. Enzimindukciót vált ki az alkohol és számos gyógyszer is (phenytoin, fenobarbitál, rifampicin, orális fogamzásgátlók, stb.). Epeút-elzáródással járó (obstrukciós) májbetegségben megemelkedik a szintje. Így jól kiegészíti az ALP vizsgálatot. Szemben az ALP-vel, a GGT aktivitása nem emelkedik meg terhességben vagy csontbetegségekben. Hátránya viszont az ALP-vel szemben, hogy nem csak az epeút-elzáródással járó májbetegségekben, hanem más májbetegségben (májgyulladás, alkoholizmus, hasnyálmirigy-gyulladás) is emelkedik a szintje.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább


Szponzorált hirdetések