Megnevezés: 

Foszfát

Rövidítés:

P, PO4
Típus: Vérszérumból végzett klinikai kémiai.0,9-1,4 mmol/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A foszfátkoncentráció mérése alapvető bizonyos csont- és endokrin betegségek diagnózisához. Krónikus veseelégtelenségben a magas foszfátszint a csontanyagcsere zavarához vezet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a foszfátion koncentrációját.
A foszfát alapvető szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, és a sejtek életjelenségeinek szabályozásában. Csontjaink nagy mennyiségben tartalmaznak foszfátot, hidroxi-apatit kristály formájában. A keringésben a foszfát komplexet képez a kalciummal. A foszfát a vékonybélből szívódik fel, ezt a D-vitamin fokozza. A foszfát a vesében ugyan kiválasztódik, de a vizelet képzése során folyamatosan nagyrészt visszaszívódik. A kalcium koncentrációját növelő parathormon a foszfát koncentrációját csökkenti a visszaszívódás gátlásával. Így a hormon növeli a vérben a szabad kalciumion koncentrációját. Bizonyos gyógyszerek befolyásolják a foszfát koncentrációját (D-vitamin, glukóz infúzió, savkötők).


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálattal a foszfát-szint határozható meg, több betegség kizárására alkalmazható: csont-, vese- és hormonbetegségek.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Rendszerint tünetmentes, de előfordulhat étvágytalanság, izomgyengeség, súlyos eseteiben akár tudatzavar, kóma is.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A betegek többségében tünetmentes, inkább a hozzá társuló alacsony kalcium-szint okozta panaszok (pl. izomgörcsök) jelennek meg.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Alacsony foszfátszint a következő betegségekben alakulhat ki: hyperparathyreosis (mellékpajzsmirigy túlműködés), D-vitamin-hiány, veseelégtelenség, malabsorptio (elégtelen tápanyag-felszívódás), osteomalacia (csontbetegség).


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Magas foszfátszint a következő betegségekben alakulhat ki: hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés), csontáttét, veseelégtelenség, acromegália (növekedési hormon túltermelése).Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Pajzsmirigy-alulműködésTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések