Megnevezés: 

Ferritin

Típus: Vérszérumból készültNők: 4-161mg/l
Férfiak: 16-300mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A szérum ferritin szintje a szervezet vastartalmának jelzője. Vashiányban szintje csökken. A vashiányos vérszegénység leggyakoribb oka a vérveszteség a bélrendszerből, amit okozhat többek között vérző fekély, daganat, aranyeres csomó.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A test vastartalmának elsődleges helyei - a keringő vörösvértesteken kívül - a vasraktárak. A vas ferritin és hemosiderin formájában raktározódik.
A ferritin egy májban termelődő fehérje, mely vasat köt meg. A szervezetben található ferritinnek csak egy része jelenik meg a keringésben, ez azonban a raktározott vas mennyiségével párhuzamosan változik. A szervezet vastartalékát méri, a vashiány mértékéről ad felvilágosítást. Emellett gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén is fokozottan termelődik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vérszegénység fajtájának kiderítésében játszik szerepet. Vashiányban a szervezet vasraktárai kiürülnek, a szérum ferritin-szintje csökken.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
A vasraktárak csökkenésére, kiürülésére utal. A szérum-ferritin szint még azelőtt jelzi a vashiányt, mielőtt a vashiányos vérszegénység kialakulna, tehát kimutatja a lappangó vashiányt is.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A ferritin szintje gyulladás, daganatos betegségek esetén is megemelkedik. Krónikus gyulladással járó betegségekben (vese, máj, tüdő, vérképzőszervi, stb.) is kialakulhat vérszegénység, ilyenkor a ferritin-szint magas. Daganatos betegségekben a ferritin-szint együtt változik a daganat kiterjedésével, miután azonban ez a változás nem csak a daganatok esetén áll fönn, a betegség lefolyásának követésére nem alkalmas a vizsgálat.
Ha túl sok vasat pótolunk, illetve bizonyos betegségekben, amikor sok vas raktározódik (ún. hemosiderosis), a ferritin-szint szintén magas lehet.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A vashiány okai lehetnek elégtelen vasbevitel, hiányos táplálkozás, csökkent felszívódása a bélrendszerből, megnövekedett vasigény (várandósság, szoptatás idején), vérvesztés (emésztőrendszerből, menstruáció, gyakori véradás), tartós vörösvértest-szétesés (pl. beteg szívbillentyű miatt).


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Krónikus gyulladásos, daganatos betegségekben, valamint fokozott vasraktározással járó betegségekben (hemosiderosis) is lehet a szintje magasabb.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések