Megnevezés: 

FehérvérsejtszámWhite Blood Cell

Rövidítés:

fvs-szám, FVS, WBC
Típus: Teljes vérből készült hematológia.4300 - 10800 /ml
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A fehérvérsejtek száma számos ok miatt emelkedhet vagy csökkenhet eltérése esetén további vizsgálatok végzése szükséges.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása. Nem csak a fehérvérsejtek számát, hanem egyes - részben más-más feladattal bíró fajtáinak arányát is mérik, és értékelik a vizsgálat során.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Nem specifikus vizsgálat, hanem a teljes vérkép része. Fertőzés, gyulladás, bizonyos tumorok, valamint egyes kezelések (például sugár- vagy kemoterápia) mellékhatása esetén mutat emelkedett vagy csökkent értéket.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Csökken a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképessége.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A normális fehérvérsejtek számának növekedése önmagában nem okoz tüneteket. Ha csontvelőbetegségek (pl. leukémiák) esetében kóros fehérvérsejtek szaporodnak el, melyek nem képesek eredeti feladatuk ellátására, szintén a fertőzések elleni védekezés csökkenése figyelhető meg. Szélsőségesen magas értékénél a vér folyékonysága csökken, amely vérellátási zavarokhoz vezethet.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A fehérvérsejtek száma csökkenhet vírusfertőzések, autoimmun-betegségek, sugárkezelés, mérgezések és számos gyógyszer hatására.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A fehérvérsejtek száma növekedhet bakteriális fertőzések, gyulladásos állapotok, köszvény, pajzsmirigy-túlműködés hatására. Az extrém magas fehérvérsejt-szám a csontvelőműködés zavara, leukémiás megbetegedés gyanúját veti fel.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

KöszvényTovábbi laborértékek:
Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések