Megnevezés: 

Fajsúly

Rövidítés:

Fs
Típus: 1001-1030 g/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizsgálat a vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok jelenlétére utalhat.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizeletben oldott anyagok mennyiségét és töménységét méri.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az alacsony fajsúly híg vizelet jelenlétére utal. Híg vizeletet okozhat például nagyobb mennyiségű víz fogyasztása. A szervezet a vizelet "felhígításával" szabadul meg a bevitt felesleges vízmennyiségtől.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas fajsúly koncentrált vizeletre utal. Teljesen normális a koncentrált vizelet abban az esetben, ha az ember szomjazik, vagy átalussza az éjszakát, és reggeli, első vizeletét vizsgálják. Kóros anyagok (cukor, röntgen-vizsgálatok során használt kontrasztanyag, mérgek) felhalmozódása is emelheti a vizelet fajsúlyát.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Legtöbb esetben ez normális, nagyobb mennyiségű víz bevitelére utal. A megivott folyadék mennyiségének csökkentésével megemelhetjük a fajsúlyt. Egyes ritka betegségekben (diabetes insipidus) a szervezet képtelen a vizelet koncentrálására és a szomjazás ellenére is híg vizeletet ürít.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Leggyakrabban szomjazás alkalmával lesz magasabb a fajsúly. Bizonyos gyakori betegségekben, mint amilyen a cukorbetegség a vizelettel kórosan ürülő cukor, emeli a fajsúlyt. Szakorvosi, azaz nefrológus által végzett kivizsgálás szükséges.
Szomjazás esetén a vese a vizelet koncentrálásával takarékoskodik a vízzel.
A vese funkciózavarai esetén először a koncentráló-képesség sérül, ilyenkor a fajsúly szomjazás esetén is a normális tartomány alsó részén található.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

CukorbetegségTovábbi laborértékek:
Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések