Megnevezés: 

Direkt-bilirubin

Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.7 mmol/l (4 mg/l) alatt
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A direkt bilirubin a vérfesték egyik lebontási terméke, szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, illetve epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegségek esetén emelkedhet.


Mit mér a vizsgálat?  
A vörös vértestekben lévő hemoglobin, mely a vér vörös színét adja, felszabadul a lebomló vörös vértestekből, és bilirubinná (indirekt bilirubin) alakul. A máj enzimrendszere az indirekt bilirubint vízoldhatóvá teszi, az ily módon a vérben is oldhatóvá lett formát nevezik direkt bilirubinnak. A direkt bilirubint a máj az epével kiválasztja, így a bélbe kerül. A bélben lévő epefesték egy része visszaszívódik a belekből, és a vizelettel ürül ki. A hemoglobin lebomlási termékei okozzák a normális széklet és a vizelet színét.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot májbetegség, sárgaság gyanúja esetén, illetve azok kizárására végzik.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas bilirubinszint a szemfehérje, a bőr és a nyálkahártyák sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A direkt bilirubin-szint emelkedett lehet a bilirubin májban történő átalakításának - például vírusos májgyulladás, zsírmáj, májzsugor, májdaganat - és kiválasztásának - pl. epeút-elzáródás (epekő, hasnyálmirigy betegségek) - károsodása esetén. Ilyenkor a direkt bilirubin rész az összes bilirubin legalább 50%-a. Az okok kiderítéshez további vizsgálatok szükségesek.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések