Megnevezés: 

D-dimer

Típus: Vérszérumból végzett vizsgálat.0,8 alatt
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A D-dimer emelkedése fokozott véralvadásra utal, s ez vérrögképződéssel járó betegségek jele lehet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a D-dimer vérszintjét méri. A D-dimer egy véralvadásban fontos fehérje, a fibrinogén lebomlásakor keletkezik.

A vizsgálat a D-dimer vérszintjét méri. A szervezetben keletkező bármilyen véralvadás, mint pl érelzáródások során a szervezet igyekszik a vérrögöt feloldani. Ennek során az alvadék egészen kis részekre bomlik, ezek egyike a D-dimer.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Fokozott véralvadással járó betegségek gyanúja esetén végzik.

Érelzáródással járó állapotok (mélyvénás trombózis, tüdőembólia) diagnózisának megerősítése vagy kizárása céljából végzik a vizsgálatot.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas D-dimer-szint arra utal, hogy a vér fokozottabban alvad valahol a szervezetünkben, például vérrögösödés alakult ki a tüdő ereiben vagy a láb visszereiben. Mélyvénás trombózis, tüdőembólia esetén ugyan megemelkedik szintje, de ez nem egy specifikus vizsgálat, így emelkedett szintje nem jelent pontos diagnózist, csak megerősítheti a klinikai kép alapján fennálló gyanút. A normális D-dimer szint azonban kizárja a vérrögösödés lehetőségét.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vannak betegségek, amelyek hajlamosítanak vérrögösödésre (trombózisra), így magasabb D-dimer-szinttel is járnak. Ilyenek a szívbetegségek, a visszeresség, daganatok, égés, csonttörés, hosszan tartó fekvő állapot, műtétek, terhesség, örökletes trombózishajlam. Fogamzásgátlók szedése arra hajlamos nőkben szintén vérrögképződést idézhet elő.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések