Megnevezés: 

Carcino-embrionális antigén

Rövidítés:

CEA
Típus: 0-2,5 ug/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Az CEA egy olyan, a magzatban normálisan is megtalálható fehérje, mely vastagbélrák, súlyos májzsugor és néhány további betegség esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben.


Mit mér a vizsgálat?  
A CEA a magzati bélben, májban termelődő, ismeretlen szerepű fehérje. Normálisan felnőttekben nem található meg, de bizonyos betegségekben kimutathatóvá válik. Ilyenek például a vastagbélrák, májzsugor, erős dohányzás, vastagbél-gyulladás, emlő-, gyomor-, tüdő- vagy hasnyálmirigyrák, erre utal a CEA neve is, ami karcinómára utaló magzati antigénnek fordítható.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vastagbéldaganat gyanúja esetén.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Önmagában a magas CEA-szint nem okoz problémát, a kiváltó okok keresése szükséges.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A magas CEA-szintet leggyakrabban vastagbélrák, májzsugor, többféle rákos betegség esetén lehet kimutatni, de erős dohányosokra is jellemző. A vizsgálat önmagában nem alkalmas a vastagbélrák kimutatására, de hasznos lehet a magas CEA-szinttel járó vastagbéldaganatok műtéte után. Ilyenkor a CEA szintje leesik, a későbbiekben a vizsgálat a daganat kiújulásának felismerésére alkalmazható.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések