Megnevezés: 

C-reaktív protein

Rövidítés:

CRP
Típus: Vérszérumból végzett8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A CRP a gyulladásos betegségek jó mutatója, plazmaszintje a gyulladással párhuzamosan változik.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A CRP fehérje mennyiségét méri, amely gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. A fehérje a sejtek egyik speciális membránfehérjéjét képes felismerni, s ha hozzákötődik, a fehérvérsejtek közül az ún. makrofágok felismerik, és bekebelezik azt.
A CRP szintje gyulladásokban igen gyorsan, akár ezerszeresére is megemelkedhet, illetve azok gyógyulása esetén szintén gyorsan csökken, gyorsabban, mint más, hasonlóan gyulladást jelző faktoroké, például a vérsüllyedésé


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Gyulladásos betegség gyanúja esetén, ill. a kezelés hatékonyságának megítélésére végzik.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás van. A vizsgálat az egyik igen érzékeny módszere a gyulladással járó betegségek kimutatásának.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Mindenféle gyulladással járó betegség (pl. tüdőgyulladás) esetén. A gyulladásos betegségek egy részét valamilyen külső ágens (baktérium, vírus, gomba) okozza, más részük nem függ össze külső kórokozóval (ún. steril gyulladás). A CRP mindkét esetben megemelkedhet, de jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje markánsan. Emellett daganatok is okozhatnak CRP-emelkedést.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések