Megnevezés: 

Bilirubin

Rövidítés:

Bi
Típus: A vizelet vizsgálatánál alkalmazott tesztek 7-8 mmol/l koncentrációnál válnak pozitívvá.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben lévő bilirubin epeúti elzáródással járó betegségek jelzője lehet.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magas vizelet bilirubin-szint mindig magas vérszinttel jár. A magas bilirubin-vérszint a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződését (sárgaság), valamint viszketést okoz.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
A C-vitamin (aszkorbinsav) álnegatív eredményt okozhat.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A vizelettel is nagyobb mennyiségű bilirubin ürül az emelkedett direkt bilirubin-vérszinttel járó betegségekben (pl. epeúti elzáródással járó betegségek (epekő, hasnyálmirigy daganat, stb.) fertőző májgyulladás esetén). A betegség pontos okának meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések