Megnevezés: 

B típusú átriális natriuretikus peptid

Rövidítés:

ProBNP
Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat<450 pg/ml
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Szívelégtelenség megállapításában, illetve a fulladás elkülönítő diagnosztikájában használt vizsgálat.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat egy, a vérben található fehérje, az ún. B típusú átriális natriuretikus peptid szérumban észlelhető mennyiségét méri. Az enzim a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Szívelégtelenség gyanúja esetén, illetve e betegség kezelése eredményességének monitorozásakor, valamint a fulladás okának kiderítésében segít.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A magasabb ProBNP-szint nagyon érzékeny és jellemző érték a szívelégtelenség jelzésére. A fulladás elkülönítő diagnosztikája során a magas ProBNP szint arra utal, hogy a fulladás szíveredetű. A ProBNP-szintje alapján fel lehet becsülni az ún. akut koronária szindrómában (ilyen betegség a szívinfarktus, illetve ennek egyes megelőző állapotai, az anginák egyes típusai) és más szívizom-károsodáshoz vezető betegségekben szenvedő betegek állapotát, betegségük lefolyását. A magasabb szint rosszabb életkilátásokat jelent ebben a betegségcsoportban.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Ismert szívelégtelenségben szenvedő betegnél a növekvő ProBNP-szint a kezelés eredménytelenségét, a betegség előrehaladtát jelzi. Szükségessé válhat a szívelégtelenségre adott gyógyszerek módosítása.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

SzívelégtelenségTovábbi laborértékek:
50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések