Megnevezés: 

Anti-HBc

Rövidítés:

Anti-HBc
Típus: Vérszérumból végzett immunológiai vizsgált.nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Az anti-HBc antitestek a B-típusú fertőző májgyulladás vírus elleni immunreakció során alakulnak ki. A fertőzés bizonyos szakaszában csak ezek segítségével mutatható ki a betegség.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Anti-HBc:
A rövidítés tehát az angol "Antibody to Hepatitis B Core (mag, azaz a vírus ún. nukleokapszidja) Antigen" kifejezésből származik. Magyarul annyit tesz, hogy a Hepatitis B vírus nukleokapszidja elleni antitest. A vírusok nem szabályos sejtek, így sejtmagjuk sincs, de belsejükben - mint egy magban - található a genetikai anyaguk (nukleinsavak) és azok a fehérjék, amelyek a genetikai anyag sokszorosításához szükségesek. A vírusnukleinsavak és a kapcsolódó fehérjék együttesen alkotják a nukleokapszidot.

A vizsgálat a B-típusú májgyulladást (hepatitisz-B) okozó vírus (HBV) belső magfehérjéje ellen a szervezetben termelődő antitestek mennyiségét mutatja.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Akut májgyulladás gyanúja esetén végzik.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A vizsgálat a B-típusú májgyulladás vírus belső magfehérjéje ellen termelődő ellenanyagot (antitestet) mutatja ki, azaz annak magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBc már a klinikai tünetek csökkenése idején jelenik meg, és több hónapig kimutatható marad. Később legtöbbször eltűnik, majd a krónikus, inaktív fertőzés fellángolásakor újra megjelenhet. Az anti-HBc jelentősége az, hogy a fertőzés azon szakában pozitív, amikor a tünetek csökkennek, a HBs-Ag már eltűnt a vérből, de az anti-HBs még nem jelent meg.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések