Megnevezés: 

Ammónium

Rövidítés:

NH4+
Típus: Vérszérumból végzett vizsgálat.Férfiaknál: 150-550 mg/l
Nőknél: 100-450 mg/l nőkben
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Májelégtelenség vagy súlyos májbetegség által okozott ammónium felszaporodás eszméletlenséghez, zavartsághoz vezet. Az eszméletlenség mögött fennálló májelégtelenség igazolásához végzett vizsgálat.


Speciális előkészület:  
A vizsgálat előtt 8-12 órás éhezés szükséges. Bizonyos gyógyszerek (vízhajtók, nyugtatók) befolyásolják az eredményt.
A vizsgálati anyagot a levételt követően minél gyorsabban, hűtve kell a laboratóriumba szállítani és ott azt azonnal le kell centrifugálni. A fenti eljárással küszöbölhető ki, hogy hamisan magas értéket kapjanak.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat az ammónium-ion mennyiségét méri a vérben. Ez a fehérjék lebontása során keletkezik a szervezetben, ezen kívül a bélben jelenlévő baktériumok is termelik, és a bélből felszívódik. Az ammónium lebontását és kiválasztását a máj és a vese végzik. A szervezetben felhalmozódva az agyat károsítja.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Eszméletlenség, levertség elkülönítő diagnosztikájában segít. Súlyos májbetegségek, májelégtelenség okozta eszméletlenség, zavartság, levertség gyanújakor végzik.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A májelégtelenség kialakulásakor a máj képtelen a felhalmozódó ammónium további átalakítását elvégezni. A felhalmozódó ammónium zavartságot, levertséget, majd későbbiekben eszméletlenséget, kómát okoz. Szintén magasabb szintet okozhat súlyos szívelégtelenség, bélrendszeri vérzés, fehérvérűség valamint egyéb ritka betegségek.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A súlyos májelégtelenség orvosi kezelés igényel. Gasztroenterológus vagy hepatológus szakorvost kell felkeresni.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

SzívelégtelenségTovábbi laborértékek:
50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések