Megnevezés: 

Amiláz

Típus: Enzimvizsgálat, melyet vérszérumból, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből végeznek.szérumban: 70-200 UI/l (nemzetközi egység / liter) vizeletben: 30-2000 UI/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Az amiláz aktivitásnak kiemelkedő szerepe van az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában, de a normális lelet nem zárja ki a betegséget.


Speciális előkészület:  
A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni, de az alkoholfogyasztás nem ajánlott.


Mit mér a vizsgálat?  
A poliszacharidokat (keményítő, glikogén) bontó emésztőenzimet a nyálmirigy és a hasnyálmirigy termeli. Kis mérete miatt a vesében kiválasztódik, így a vizeletben is kimutatható. A vizsgálat az amiláz enzim vérbeli aktivitását határozza meg.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (hasnyálmirigy-gyulladás, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható. A vizsgálat kiegészítendő a szérum lipáz szintjének meghatározásával, mely a hasnyálmirigy-gyulladásnak még egyértelműbb jellemzője.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
További vizsgálatokat kell végezni a szövetkárosodás okának felismerésére.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A szérumszint emelkedését a mirigyek betegségén túl a vesefunkciók romlása is okozhatja. Bizonyos gyógyszerek emelhetik az aktivitást (fájdalomcsillapítók, kortikoszteroidok, egyes vizelethajtók, orális fogamzásgátlók). Akut hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén a magas szérum amiláz szint diagnosztikus értékű, azonban bizonyos esetekben a betegséget normális enzimszint kíséri. Nem hasnyálmirigy eredetű amiláz emelkedéssel jár a nyálmirigy gyulladása (pl. mumpsz), de ilyenkor a szintén hasnyálmirigy által termelt lipáz szintje normális marad. A vizeletvizsgálat előnye a vérvizsgálattal szemben, hogy az amiláz a vizeletben tovább maradhat emelkedett, illetve a két vizsgálat ki is egészíti egymást bizonyos differenciál-diagnosztikai megfontolásoknál.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:

Szponzorált hirdetések