Megnevezés: 

Alfa-fötoprotein tumor - nem terhességben

Rövidítés:

AFP
Típus: Vérszérumból végzett tumor-marker vizsgálat.0-15 mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Az AFP egy olyan magzati fehérje, mely súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhesekben.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Az AFP egy magzatban termelődő fehérje, melyet bizonyos májbetegségek esetén a nem terhes felnőtt szervezet - elsősorban a máj - is termel.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A májgyulladás, májdaganat gyanúja esetén.
Bizonyos, májrák kialakulására hajlamosító állapotokban (például alkoholizmus vagy krónikus vírusos májgyulladás okozta májzsugorodás esetén) a májrák korai felismerésében segíthet rendszeres, félévente, évente történő ellenőrzése. A májban talált elváltozások elkülönítő diagnosztikájában jelenthet segítséget. A már igazolt daganatos betegségek kezelésének követésében is hasznos lehet, amennyiben a kezelés elején az értéke emelkedett volt.
Az AFP-vizsgálat, mint általában a tumor-marker vizsgálatok, nem alkalmas szűrésre. A negatív eredmény nem jelent daganatmentes állapotot. A pozitív eredmények viszont gyakorta nem elég specifikusak.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Az emelkedett AFP-érték önmagában nem alkalmas a diagnózis meghatározására, egyéb vizsgálatok eredményével - így fizikális vizsgálatokkal, kémiai vérvizsgálatokkal, ultrahang- és CT-vizsgálattal együtt kell értékelni.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A nem várandósokban mért magas AFP-szint leggyakrabban májrák, bélrendszeri daganatok májáttét, petefészek-, illetve heredaganat, valamint súlyos májgyulladás esetén található.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések