Megnevezés: 

Alfa-1-antitripszin

Rövidítés:

AAT
Típus: Vérszérumból készülA normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizsgálat egy vérben keringő fehérje, az alfa-1-antitripszin szintjét határozza meg. A fehérje alacsonyszintje tüdő- és májbetegségekkel járhat együtt.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
Az alfa-1-antitripszin egy májban, egyes vérsejtekben és a tüdő egyes sejtjeiben termelődő, a vérben megtalálható fehérje. Nevét onnan kapta, hogy a tripszin, a kimotripszin és az elasztáz nevű, fehérjéket bontó enzimeket gátolja. Ezek a fehérjebontó enzimek a táplálékban található fehérjék lebontásában, valamint pl. a fertőző ágensekkel szembeni védelemben játszanak szerepet. A hatásuk azonban nem lehet korlátlan, mivel ekkor az egészséges szövetek is károsodhatnának. Gátlásukban van kiemelt szerepe az alfa-1-antitripszinnek


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot fiatalkorban kialakuló tüdőtágulat, illetve májzsugor okainak meghatározására használják.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Az alfa-1-antitripszin szintje egy viszonylag gyakori öröklött betegségben genetikai okok miatt lehet alacsonyabb. Alacsony szintje esetén a fehérjebontó enzimek kerülnek túlsúlyba, mely szervkárosodásokhoz (tüdőtágulathoz, májcirrózishoz, bőrgyulladásokhoz) vezet. Minél alacsonyabb a vérszint, annál valószínűbb a máj- vagy tüdőbetegség kialakulása. Az öröklött betegségnek több formája létezik, ennek meghatározása segít a várható szervkárosodás kialakulásának meghatározásában.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Az alfa-1-antitripszin szintje akut vagy krónikus gyulladások, bizonyos tumorok esetén magasabb lehet, de ennek nincs jelentősége, mert ezen emelkedés alapján nem lehet a gyulladást vagy a tumort diagnosztizálni.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Alacsony vérszintjének legtöbbször genetikai oka van. A betegséget rendszeres alfa-1-antitripszin adásával lehet karbantartani. Nagyon fontos, hogy a dohányzás megsokszorozza a tüdőtágulat kockázatát, azaz akik ilyen öröklött hajlammal rendelkeznek, azok semmiképp ne dohányozzanak. Súlyos májbetegség esetén májátültetés jöhet szóba. Emellett fehérjehiányos állapotok (hiányos táplálkozás, fehérjevesztés a vizelettel), heveny hasnyálmirigy-gyulladás, illetve égések esetén is alacsonyabb vérszint észlelhető.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések