Megnevezés: 

Alanin amino-transzferáz

Rövidítés:

ALT, SGPT
Típus: Vérszérumból végzett enzimvizsgálat.10-35 IU/l (nemzetközi egység / liter) Mivel a kémiai reakció konkrét paraméterei meghatározzák az eredményt, ezért azt mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték tartományhoz kell viszonyítani.
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Májbetegségek diagnózisához és monitorozásához használható vizsgálat.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat során egy enzim, az ALT aktivitását határozzák meg a szérumban. Az ALT több szövetben is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a máj termeli, így a jelentős emelkedés a májszövet szétesésére utal. A konkrét betegség felismeréséhez az ALT mellett egyéb kiegészítő vizsgálatokat végeznek (mint az AST, GGT, ALP, bilirubin, stb.). Klinikai jelentősége a májbetegségek felismerése mellett azok lefolyásának megfigyelésében is rejlik. Gyakran használják májkárosító gyógyszerek alkalmazása esetén a mellékhatások monitorozására. Ezen kívül nagy kiterjedésű izomsérülések, izomszétesés, égések esetén is megemelkedik szintje. Meghatározzák még a másik "májenzim"-hez viszonyított arányát is, ez az AST/ALT (vagy GOT/GPT) arány, mely, ha 1,2-nél nagyobb, az szívinfarktusra, ha 1,2-nél kisebb, heveny májgyulladásra utal.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálat a májműködés zavarait mutatja ki, májbetegség felismeréséhez alkalmazható (pl. szükséges rendszeresen elvégezni fogamzásgátló tablettát szedő nőknél)


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
További vizsgálatokat kell végezni a májkárosodás okának felismerésére.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Az enzim működéséhez B6-vitamin szükséges, vitaminhiány esetén az aktivitás alacsonyabb lehet.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Az enzim aktivitása májkárosodás esetén emelkedhet, pl. vírusos májgyulladás, alkoholos májgyulladás, cirrózis, májtumor vagy más májkárosodás, (pl. gyógyszer, epekő okozta).Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csonttörést okoz?

Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.

tovább


Szponzorált hirdetések