Megnevezés: 

Aktivált parciális tromboplasztin idő

Rövidítés:

APTI
Típus: Kalciummentes vérplazmából készített véralvadási vizsgálat30-40 másodperc
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

Az APTI vizsgálat a véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését ellenőrzi. A ritka, veleszületett vérzékeny betegségeket többek között ezzel a vizsgálattal diagnosztizálhatják, ám sokkal gyakoribb, hogy a véralvadást gátló terápia hatását monitorozzák.


Speciális előkészület:  
Nem igényel.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizsgálat a véralvadást beindító egyik enzimrendszer működését vizsgálja. A mérés során a plazmához kalciumot, kaolin port és egy foszfolipid természetű anyagot adnak. Ez beindítja a véralvadást, és a plazma megszilárdulásának idejét határozzák meg.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
A vizsgálatot a véralvadási rendszer zavara esetén, alvadásgátló-kezelés ellenőrzésére, illetve műtét előtt a véralvadási zavar kizárása céljából végzik.


Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:  
Alacsonyabb érték fokozott alvadékonysággal járhat. Erre utal, ha fiatal korban, váratlan esetekben jelentkezik trombózis.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
Magasabb értékek vérzékenységgel járhatnak. Erre utalhat, ha minimális fizikai hatásokra is véraláfutások keletkeznek. Továbbá ez állhat orrvérzés, véres vizelet és széklet hátterében.


Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?  
Bizonyos betegségekben sebzés nélkül - általában az érfal ateroszklerotikus sérülése miatt - keletkezik alvadék az érpályában. Ilyen betegség például a szívinfarktus, trombózis, vagy embólia. Ezekben az esetekben az egyébként normális alvadási rendszert gyógyszeresen gátolják, heparinnal vagy egy Syncumar nevű gyógyszerrel. Ezeknek a kezeléseknek a beállítása orvosi feladat. A terápia hatékonyságát, illetve a helyes dózis beállítását a protrombin idő mérésével monitorozzák.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Vérzékenységgel járhat bizonyos faktorok veleszületett hiánya (hemofilia A), ám sokkal gyakrabban fordul elő májbetegségekben (a véralvadást beindító enzimek a májban termelődnek), illetve gyógyszeres terápia (heparin, syncumar, acetil-szalicilsav) eredményeként, ahol a trombózis megelőzésére a véralvadási rendszert gátolják.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh ZsófiaTovábbi laborértékek:
Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések