Megnevezés: 

Aceton

Típus: Éjszakai éhezést követően < 50 mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben megjelenő aceton éhezés vagy cukorbetegség jele lehet. Ilyenkor nemcsak a vizelet, a lehelet is aceton szagú lehet.


Speciális előkészület:  
A meghatározásnak friss vizeletből kell történnie, mivel az egyes ketontest-formák egymásba átalakulhatnak, a kevésbé kimutatható forma irányába.


Mit mér a vizsgálat?  
Az orvosi szóhasználatban ketontesteknek hívják a vajsavat, acetecetsavat és az acetont. A vér és a vizelet ketontest-tartalmát szokás meghatározni.
A vizsgálat a vizeletben lévő ketontesteket mutatja ki.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Cukorbetegség gyanúja esetén.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. Újszülöttekben lehet ez első jele valamilyen veleszületett anyagcsere-zavarnak. Ezeken kívül kiszáradás (hasmenés vagy hányás) esetében, fizikai megerőltetés után vagy heveny hasnyálmirigy-gyulladásban is magasabb lehet szintje.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Éhezéskor vagy például cukorbetegségben, amikor a szervezet sejtjei nem tudják felvenni a glükózt, a máj ketontesteket állít elő, melyek a glükóz helyett energiaforrásul szolgálnak a sejtek számára.
Súlyos éhezéskor szintje jelentősen emelkedhet. Cukorbetegség gyanújakor annak igazolására további vizsgálatok (éhomi vércukor, cukorterhelés) szükségesek.
Álpozitív eredmény fordulhat elő kiszáradáskor, illetve például levodopa tartalmú vagy más gyógyszerek szedésekor.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Cukorbetegség
Heveny hasnyálmirigy-gyulladásTovábbi laborértékek:
Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések