Megnevezés: 

Aceton

Típus: Éjszakai éhezést követően < 50 mg/l
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben megjelenő aceton éhezés vagy cukorbetegség jele lehet. Ilyenkor nemcsak a vizelet, a lehelet is aceton szagú lehet.


Speciális előkészület:  
A meghatározásnak friss vizeletből kell történnie, mivel az egyes ketontest-formák egymásba átalakulhatnak, a kevésbé kimutatható forma irányába.


Mit mér a vizsgálat?  
Az orvosi szóhasználatban ketontesteknek hívják a vajsavat, acetecetsavat és az acetont. A vér és a vizelet ketontest-tartalmát szokás meghatározni.
A vizsgálat a vizeletben lévő ketontesteket mutatja ki.


Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?  
Cukorbetegség gyanúja esetén.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. Újszülöttekben lehet ez első jele valamilyen veleszületett anyagcsere-zavarnak. Ezeken kívül kiszáradás (hasmenés vagy hányás) esetében, fizikai megerőltetés után vagy heveny hasnyálmirigy-gyulladásban is magasabb lehet szintje.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
Éhezéskor vagy például cukorbetegségben, amikor a szervezet sejtjei nem tudják felvenni a glükózt, a máj ketontesteket állít elő, melyek a glükóz helyett energiaforrásul szolgálnak a sejtek számára.
Súlyos éhezéskor szintje jelentősen emelkedhet. Cukorbetegség gyanújakor annak igazolására további vizsgálatok (éhomi vércukor, cukorterhelés) szükségesek.
Álpozitív eredmény fordulhat elő kiszáradáskor, illetve például levodopa tartalmú vagy más gyógyszerek szedésekor.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Cukorbetegség
Heveny hasnyálmirigy-gyulladásTovábbi laborértékek:
Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések