Megnevezés: 

24 órás vizelet fehérje (protein)

Rövidítés:

Prot.
Típus: <150 mg/24 óra
nyomtatható verzió
Cikk betűmérete:

A vizeletben megjelenő nagy mennyiségű fehérje súlyos vesebetegség jele lehet.


Speciális előkészület:  
24 órán keresztül tartó vizeletgyűjtést igényel. A reggeli első vizelet WC-be történt ürítése után egész nap és egész éjjel egy gyűjtőedénybe szükséges a vizeletet gyűjteni a másnap reggeli első vizelettel együtt. Ezt követően a vizelet felkeverendő, melyből egy 50 ml-es mintát kell leadni. Emellett a laboratóriummal tudatni kell az össz-vizeletmennyiséget is.


Mit mér a vizsgálat?  
A vizeletben kiválasztódó különböző fehérjék összmennyiségét méri. További vizsgálatokkal a fehérjék típusa is meghatározható.


Ha értéke a normál tartománynál magasabb:  
A rutinvizsgálatok során észlelt fehérjeürítés gyakorta átmeneti, ártalmatlan, úgynevezett benignus proteinuria.
A fokozott fehérjeürítés okai három csoportba sorolhatók: 1. vesebetegségek (a vese saját betegségei, például gyulladásai, illetve másodlagosan kialakuló vesebetegségek (többek között cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, fertőzések, autoimmun-betegségek) következtében, 2. a vese visszaszívó képességét meghaladó mennyiségű fehérje jelenléte a szűrletben (pl. a vörösvértestek vagy az izomsejtek fokozott szétesése vagy egyes daganatos betegségekben termelt abnormális fehérjék miatt) és 3. egyéb okok (pl. vese- és húgyúti kövek, gyulladások, sérülések és daganatok). Láz, fizikai terhelés, szívbetegség is járhat emelkedett vizeletfehérje-értékkel.


Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?  
A kiürített fehérje mennyisége utal a háttérben előforduló lehetséges betegségekre. 300 mg/24 óra értékig elsősorban a cukorbetegség korai vesekárosító hatását jelzi. 300 mg és 3-3,5 g közötti fehérjeürítés hátterében vesebetegségek, illetve húgyúti fertőzések, daganatok, szívbetegségek, magasvérnyomás, veseelégtelenség, terhesség, láz, fizikai terhelés és egyéb más eltérések állhatnak.
A 3-3,5 g/24 óra-nál nagyobb fehérjeürítés esetén nefrózis szindrómáról beszélünk, melynek hátterében egészen biztosan vesebetegség áll. A vesebetegség típusának eldöntésére egyes esetekben a veséből tűvel végzett szövetmintavétel (biopszia) szükséges, míg más esetekben a beteg életkora és egyéb vizsgálatai alapján valószínűsíteni lehet a háttérben meghúzódó betegséget. Ilyen eltérések lehetnek daganatos megbetegedések, fertőzések, immunológiai megbetegedések, de olyan egyszerű okok is, mint az elhízás.Szerző: Dr. Novák IstvánLektor: Dr. Németh Zsófia

Cukorbetegség
ElhízásTovábbi laborértékek:
Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések