Betegségek szerint

Összesen: 11 kérdés és válasz

Agysérülések (1 kérdés) Csonttörések (4 kérdés)  
Ficamok, rándulások (1 kérdés) Ín- és szalagszakadás (2 kérdés)  
Nyílt, mechanikus sebek (3 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról
Dr. Boros Zoltán
Baleseti sebész
Hogyan lehet megtudni egy mozdulatlan emberről, hogy meghalt-e vagy csak eszméletlen?
Jól észlelhető légzőmozgások mellett a beteg biztosan nem hallott, csak eszméletlen vagy alszik. Alvó embernél a reflexek működnek, eszméletlennél azonban nem, ezért tekinthető súlyos állapotúnak. Laikusoknak a szemhéjreflex ellenőrzése javasolt, határozottan a szemhéjra fújva azok összerándulása működő reflexnek tekinthető, ezek hiányában azonban vagy eszméletlen vagy halott. A reflexvizsgálatnak ezen kívül több lehetősége van, tv-sorozatokból talán a pupillareflex a legismertebb. A pupillák fény hatására összehúzódnak, ha a beteg nem halott és nem eszméletlen.
Hol tapintható legjobban a pulzus?
Normál állapotú beteg esetén legkönnyebben a nyak elülső, oldalsó részén a gége két oldalán tapintható leginkább a két nyaki főverőér. Mutató és középső, illetve akár gyűrűs ujjunkat is a gégére helyezzük, majd óvatosan csúsztatjuk őket a nyak oldala felé. Az első gödör, amelyben megállnak a fejbiccentő izom gödre, itt tapintható a nyaki ütőér. Eszméletlen vagy keringési zavarban szenvedő beteg esetén a nyaki ütőér tapintása még egészségügyi dolgozóknak is nehézséget jelenthet.
Ijesztő, hogy fiatal sportolók halnak meg, szívinfarktusban vagy tüdőembóliában. Ezek szerint a sport nem egészséges?
Én is úgy gondolom, hogy nagyon ijesztő a hirtelen halál, de sajnos - mint ahogyan Ön is látja - meglehetősen nehéz ellene tenni. Azonban Önnek aggodalomra nincs oka, hiszen itt élsportról van szó, és az élsport bizonyos szinten már akár ártalmas hatásokat is kifejthet. Elég egy rejtett szívbetegség, vagy egy túleddzettség talaján kialakult extrém terhelés, baleset,.... Amit mi sportorvosok tehetünk az, hogy a sportolót ill. sportolni vágyót alaposan kivizsgáljuk, terheléses vizsgálattal felmérjük az adott személy élettani mutatóit, edzettségi szintjét, felhívjuk a figyelmet a regeneráció fontosságára és rendszeres, alapos évenkénti kontrollra hívjuk. A szűrővizsgálatok alkalmával nem egyszer fordul elő, hogy még időben fény derül egy rejtett szívrendellenességre, amely a kezelés után sok esetben veszélytelenné válik. dr. Boros Szilvia
Mennyi ideig van még esély újraélesztésre?
Újraélesztésre a klinikai halál állapotában van esély, mely rendszerint körülbelül 4 percig tart, de például lehűlt testű sérült esetében ez az idő jelentősen meghosszabodhat, mivel az anyagcserefolyamatok is lelassulnak, így a visszafordíthatatlan károsodások is később következnek be. Az újraélesztést mindenképpen a mentők megérkeztéig kell folytatni, illetve addig, amíg az újraélesztést végző személy vagy személyek erővel bírják.
Mi a klinikai halál és a biológiai halál?
A klinikai halál azt jelenti, hogy a keringés, a légzés, az agyműködés átmenetileg megszűnik, de az agyhalál még nem állt be, ezért a biológiai működések helyreállásának még van esély. Nincs esély az élet megmentésére, ha olyan sérülést szenvedett a szervezet, amivel nem élhet tovább (pl. a fej leszakad a törzsről), ha az illetőt gyógyíthatatlan betegség végstádiumában vagy szervezete elöregedése miatt érte a halál. A biológiai halál beállta után az életműködések már nem állíthatók vissza.
Mi a mentők száma, hogy tudom őket mobilról elérni?
A mentők telefonszáma 104, amely vezetékes és mobilkészülékről is azonnal, azaz körzethívó szám (pl. 06-1 vagy 06-20 stb.) nélkül hívható ingyenesen. A legtöbb mobilkészülékről PIN kód nélkül is tárcsázható a nemzetközi segélyhívószám a 112
Mi a teendő, lehet-e következménye annak, ha rajzszögbe léptem?
Amennyiben a sérülést nem fertőzött, földes, koszos, rozsdás szög okozta és nem nagy felületű vagy nem nagyon mély, nincs teendő vele. Nem kell aggódnia. Amennyiben a szúrás helyén tartós bőrpír, duzzanat vagy a lábán piros csík jelenik meg, úgy orvoshoz kell fordulni. dr. Fehér Virág
Milyen eszközökkel támogatható egy 80 éves, combnyaktörést szenvedett beteg gyógyulása?
Az a fontos, hogy az általános erőnlétet fokozzuk, emellett az izomerőt növeljük. Két dolgot javasolnék: - Minden reggel igyon meg egy ampulla "ginseng with royal jelly" ampullát egy nagy pohár víz kíséretében. A Gerovit nevű vitaminkészítmény is jó hatású lehet emellett. - Gyógytornász segítségével hetente min. 3x végezzen gyakorlatokat. dr. Boros Szilvia sportorvos
Mit mondjak a mentőknek, amikor ki akarom őket hívni?
A mentők tárcsázása előtt érdemes egy pillanatra átgondolni, hogy - természetesen a bemutatkozás és lehetőleg a visszahívható telefonszám megadása után - meg tudjuk-e nekik mondani a következőket: a beteg pontos helyét a közterület megadásával, mi történt, a sérültek számát, eddigi ellátásukat, körülbelül milyen súlyosságú sérülésekről lehet szó, szükséges-e műszaki mentés, pl. tűzoltók beszorult sérülthöz. Ne tegyük le túl hamar a telefont, mert a mentők a hiányzó információkra visszakérdeznek. Megérkezésükig szükséges tanácsokat is kérhetünk tőlük. Ne felejtsük el megadni, hogy nézünk ki, milyen ruhában vagyunk, és hol várjuk őket, hogy mindenképpen megtaláljanak.
Mit tegyünk, ha egy kisebb sérülés vérzését nem tudjuk elállítani?
Kisebb vérzések esetén a legfontosabb a sérült testrész szív fölé emelése, fertőtlenítése, majd steril fedése. Vénás vagy artériás vérzésnél a szív fölé emelés mellett fektessük vagy ültessük le a sérültet és nyomjunk steril kötszer a sebbe, ügyelve arra, hogy ne érintkezzünk a sérült vérével. Artériás vérzésnél a sérült artériát a csonthoz kell nyomni, majd azonnal mentőt hívni. Vannak olyan véralvadási zavarok (általában örökletesek), amelyek első tünete a véralvadás időtartamának megnyúlása, ad absurdum elmaradása. Általában már gyermekkorban fény derül rá, mivel egy kisebb horzsolás is komoly vérveszteséget okozhat. Természetesen ha a vérzést nem tudjuk csillapítani, azonnal forduljunk orvoshoz!


Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések