Betegségek szerint

Összesen: 9 kérdés és válasz

AIDS (3 kérdés) Chlamydia trachomatis (1 kérdés)  
Herpeszvírus-fertőzések NEM KELL (3 kérdés) Kullancs-encephalitis (1 kérdés)  
Toxoplazmózis (0 kérdés) Trichomoniázis (1 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról


Mi a láz?
Lázról akkor beszélünk, ha a szájban mért testhőmérsékelt meghaladja a 37,8 C fokot, ami normálisan 37 C fok körül ingadozik. A hónaljban mért testhőmérséklet mintegy fél fokkal alacsonyabb a szájban mért értéknél.
Miért nem lehet minden fertőző betegség ellen védőoltást kifejleszteni?
A szervezet számtalan kisebb-nagyobb fertőzésen esik át, ami lényegében megtanítja az immunrendszert a megfelelő védekezésre, ezért nem is volna célszerű minden enyhe lefolyású betegséget oltással megelőzni. A súlyos betegségek elleni oltások kifejlesztése általában kórokozó vírusok esetén ütközik akadályba, ha esek szaporodási ciklusaik során annyit változnak, hogy lehetetlen lépést tartani az ellenük kifejlesztendő ellenanyagokkal.
Mikor kell antibiotikumot adni a fertőzések ellen?
Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatnak, a vírusok ellen hatástalanok. Vírusos fertőzés esetén az antibiotikumok adását további bakteriális fertőzések kivédésével a meggyengült immunrendszer munkájának segítése indokolhatja. Használatának eldöntése orvosi feladat volna, de tény, hogy sok orvos indokolatlanul hamar, mások indokolatlanul spórolósan rendelik el az antibiotikumok szedését.
Mikor kell csillapítani a lázat?
A láz nagyon fontos a szervezet védelmi funkciójának mozgósításában, tehát nem kell mindig csillapítani, de mivel a szervezet oxigénigénye 37 C fölött fokonként 10%-kal nő, a nagyon magas láz elsőként az agy és a szívizom működését veszélyezteti, ezért a lázat 38,5 C fölött már csillapítani kell.
Mi okozhat lázat?
A láz leggyakoribb oka valóban valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés, de allergiás reakció, hormonzavarok, autoimmun-betegségek, rosszindulatú daganatok is okozhatnak lázat. Sőt a túlzásba vitt testmozgás és napozás következménye is lehet.
Nagyapám 78 éves, most került ki 1 hónap után a kórházból és az orvos azt mondta, MRSH hordozó és otthon is csak arcmaszkban legyünk vele egy helyiségben, mert ha gyenge az immunrendszerünk, mi is könnyen megkaphatjuk. Mi ez a betegség, hogyan hat, mire kell vigyázni? Mi mostanában szeretnénk babát a párommal, esetleg így különösen vigyáznom kell?
Az MRSA egy baktérium nevének a rövidítése. Egy olyan baktériumé, amit kórházban esetleg intenzív osztályon fekvő betegek kapnak meg. Veszélyes azért, mert a neve is mutatja, hogy Meticillin Rezisztens Staphylococcus Aureus (MRSA). Ez azt jelenti, hogy ellenáll a meticillin nevű gyógyszernek. Elég nehéz elpusztítani és sajnos lehet, hogy a nagyapjából sem sikerült egészen. Ezek a baktériumok egyre több antibiotikummal szemben ellenállóak. Javasolnám én is a szájmaszk használatát, de való igaz, hogy ez a baktérium csak a legyengült szervezetű egyénekben okoz fertőzést, többnyire kórházban. Olyanokat betegít meg például , akik tumorosak, műtéten estek át, vénás kanüljük vagy katéterük esetleg szondájuk van, cukorbetegek vagy leukémiásak. Ön nem valószínű, hogy elkapja, de én sem ajánlanám a puszi adását, főleg, ha teherbe akar esni. Kicsi a valószínűsége annak, hogy maga vagy a születendő gyermek megbetegszik, de én óvatos lennék. A hygienes rendszabályok betartása fontos. Mosson mindig kezet, ha nagyapjához ér. A szájmaszk is fontos. A MRSA okozhat bőrgyulladást, tályogot, tüdőgyulladást, sebgennyedést műtét után, szoptatós anyákban emlőtályogot, stb. Azonban ép immunrendszerű, egészséges egyént nem betegít meg ez a kórokozó. Veszélyes lehet azonban újszülöttekre! dr. Fehér Virág


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 dolog, amiért hálás lesz az immunrendszere!

Nyakunkon a megfázás és az influenza szezonja! Ugye most sem szeretne heteket tölteni az ágyban? Akkor érdemes megnéznie, mivel fokozhatja maximálisra immunrendszere teljesítményét!

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések