Betegségek szerint

Összesen: 21 kérdés és válasz

Alkoholizmus (2 kérdés) Anorexia nervosa (1 kérdés)  
Bulímia (1 kérdés) Depresszió (4 kérdés)  
Drogfüggőség (1 kérdés) Fóbiák (2 kérdés)  
Mániás depresszió (1 kérdés) Nikotinfüggőség (2 kérdés)  
Pánikbetegség (1 kérdés) Paranoia (1 kérdés)  
Szorongásos kórképek (5 kérdés) Viselkedési függőség (0 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról


Belegondolni is szörnyű, hogy a környezetemben valaki öngyilkos lesz, és én nem tudtam rajta segíteni, mert nem sejtettem, hogy mit forgat a fejében. Hogyan lehet valakinél észrevenni az öngyilkos szándékot?
Általában vannak intő jelek, amit az öngyilkosságot fontolgató személy inkább tudat alatt, de mégis megmutat környezetének. Ezek a következők: A családdal és a közvetlen barátokkal, ismerősökkel szemben zárkózottá, vagy szándékaikkal, felvetéseikkel szemben ellenállóvá válik. Láthatóan depressziós: érdektelenné válik, elhanyagolja addigi megszokott tevékenységeit, elfoglaltságát. Szomorú, reményvesztett, könnyen ki lehet hozni a sodrából, láthatóan sok minden idegesíti. Az apátiához étvágyvesztés, lesoványodás társul, kialvatlan, mert alvászavarokkal küzd, éjszaka forgolódik, nappal viszont le-leragad a szeme, lelassul, enervált lesz. Magáról pesszimista és negatív megjegyzéseket tesz. Gyanús, ha a súlyos depressziós időszak után hirtelen békés, csaknem derűs lesz valaki. Elképzelhető, hogy ilyenkor már meghozta a döntést az öngyilkosságról, amivel látszólag is megnyugtatja magát, már tervezgeti tette végrehajtásának módját. Ugyancsak intő jel lehet, ha ilyen témájú kulturális szórakozást keres magának, ír vagy beszél az öngyilkosságról, természetesen nem a magáéról. Egyre kevésbé vállal bármiért felelősséget, a pozíciókat és feladatokat, lehetőségeket nem veszi igénybe.
Családtagomat a pszichiátrián kezelik, de szerintem csak egyre rosszabb az állapota. Mit tegyek?
Sajnos nem megfelelő gyakorlat sokszor csaknem teljesen egészséges embereket is hosszú időn át az ilyen osztályokon tartani. Érzelmileg akkor is megterhelő hosszú időn át beteg emberek között lenni, ha a páciens csak kisebb problémával kényszerül kórházi tartózkodásra. Még kifejezettebb a lehangoló hatás a pszichiátriákon. Sokszor valóban indokolatlanul hosszú ideig tartják ott a kezelteket, ezért a magunk vagy a hozzátartozónk érdekében igyekezzünk elérni, hogy minél hamarabb állítsák be a szükséges gyógyszeradagot. A pszichiáter-vicceknek sajnos van valós alapja. Ezzel nem azt állítjuk, hogy a pszichiátriai kezelések szükségtelenek, hanem, hogy lehetőleg járóbetegként, ambulánsan kell elintézni, amit csak lehet.
Fiamra illik a depressziós beteg minden tünete. Hogy segítsek rajta? Nappal álmos, éjszaka sokat fenn van, rosszkedvű, életunt, nem tud koncentrálni és teljesíteni, nincs kedve semmihez, nincsenek barátai.
Azt tanácsolom, hogy a lakóhelyük alapján illetékes Nevelési Tanácsadóban jelentkezzenek. Gyermek és serdülőpszichológust biztos találnak ott, és lehet, hogy gyermekpszichiáter is dolgozik ott. Ha nem, akkor pedig a megfelelő helyre fogják Önöket irányítani. dr. Iván Norbert
Hogyan lehet leginkább segíteni a depressziós barátomnak? Nem szeretném, hogy nagyobb baja történjen.
A legtöbben nem tudják hogy a depresszió olyan hangulatzavar, amire van gyógyszeres segítség. Sokakat visszatart, hogy ha megtudják, hogy pszichiáterhez kellene fordulniuk, hiszen ők nem bolondok. Könnyebb meggyőzni az érintettet, ha azt segítünk neki elfogadni, hogy állapota betegség, hasonlóan az influenzához. Lehet, hogy ha sikerül a háziorvosig eljuttatni, már "nyert ügyünk van". A legkevésbé hatásos viszont, ha az életkedvét veszített embert azzal gyötörjük, hogy szedje össze magát. Ezt általában ugyanis sem önerőből, sem baráti segítséggel nem tudja megtenni, csupán úgy érzi, hogy nem értik meg, amikor lehetetlent várnak tőle, és ettől még jobban elkeseredik. A legtöbb, amit tehetünk, hogy éreztetjük vele szeretetünket, s főként a feltétel nélküli elfogadást. Érzelmei helyett az értelmére lehet hatni, és azon igyekezni, hogy felkeressen egy szakembert.
Mi az a Borderline szindróma?
A borderline szindróma a személyiségzavarok egyik típusa, melyet érzelmileg labilis személyiségzavarnak is neveznek. Jellemző rá az indulatok kezelésének problémája, gyakran önmaga ellen fordított agresszió, krónikus üresség érzés, érzelmi változékonyság (jellemző módon a szélsőségek közötti ingadozás, gyakori hirtelen váltásokkal). Ez a személyiségzavar típus nagyon nehezen jellemezhető pár mondattal. Ha bővebben érdekli a dolog, akkor ajánlom Dr. Döme László: Személyiségzavarok c. könyvének ide vonatkozó fejezetét. Dr. Iván Norbert
Miben különbözik a normális gyász a depressziótól?
Egy szeretett személy halála után természetesen bekövetkező érzelmi reakció a szomorúság, ami sokszor igen mély, depressziós jellegű, étvágytalansággal, egykedvűséggel, érdektelenséggel társul. Ha a gyász több hónapra elhúzódik, feltűnő szótlansággal jár, az illető lelassul, álmatlan lesz, akkor félő, hogy a gyász ún. major depresszióvá fajul. A normálisnak tekinthető gyászidőszak hossza és jellege nagyon függ a családi és etnikai hovatartozástól, kulturálisan befolyásolt, ezért a normális és abnormális közötti különbség tételhez, ismerni kell az illető családját, korábbi viselkedését.
Mi okozhatja az alvás közbeni fogcsikorgatás szokását?
A fogcsikorgatást orvosi nyelven bruxizmusnak nevezik, leginkább szorongás okozza. Pszichiáter szorongásoldóval rendszerint tud segíteni rajta. Dr. Nagy Tamás Gergely
Olyan sok emberről hallom, hogy depressziós. Ez valóban pszichiátriai betegség volna? Nem hiszem, hogy ennyien valóban betegek lennének.
Természetesen ma sokszor hangzik el, hogy valaki depressziós, "depis". Ez sokszor csak a szomorúság szinonímája és természetesen nem betegség. Ugyanakkor tény, hogy Magyarországon elég sok valóban depresszióval küzdő ember él. Az átmeneti rossz kedvet nem helyes depressziónak hívni, de ha a mély levertség, két-három hónapnál is tovább tart, akkor fontos, hogy az illető orvosi segítséget kérjen, mert állapotán gyógyszerekkel vagy anélkül, de biztosan tudnak javítani.
Paranoiás betegségben szenvedtem, jelenleg tünetmentes vagyok, szeretném megtudni, hogy ha a gyógyszereket teljesen elhagyom, visszajöhet-e?
A gyógyszer elhagyása csak akkor indokolt, ha a kezelőorvosa (vagy aki felírta a gyógyszert) szintén egyetért az elhagyással. Általában min. 2 év tünetmentesség esetén jöhet szóba a gyógyszer elhagyása, de ez minden páciensnél egyedileg mérlegelendő. dr. Iván Norbert


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések