Betegségek szerint

Összesen: 5 kérdés és válasz

Köszvény (4 kérdés) Reumatoid arthritis (1 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról
Dr. Ormos Gábor
Reumatológus, fizioterapeuta
A csuklómról nemrég távolítottak el egy gangliont. Mennyire kell kímélnem, kiújulhat-e?
Igen, ezek a csomók gyakran kiújulnak, a tömlőben lévő kocsonyás anyag felszívódása nehézkes. Meleg, zsurlófüves pakolással, borogatással viszont korai stádiumban, amikor a csomó még puha, sokat segíthetünk. Mielőtt (újabb) műtétre mennénk, érdemes kipróbálni, hátha sikerül elérni a csomó felszívódását. Sokaknál bevált.
A további porckorong kopást és gerinc meszesedést vissza lehet-e forditani?
Igen, speciális gyógytornával, úszással, nyújtógyakorlatokkal.
Éjszakánként a vádlimat erős görcs húzza. Mi lehet az oka?
A "vádligörcs" számos okból eredhet, elsősorban kalcium, magnézium hiány-tól, próbálja meg ilyen tartalmu pezsgőtabl.-t éjszakára, ha nem használ, orvosi vizsgálat javasolt (visszér, gerinc .. .?)
Halogatom a műtétet, feltetlenül meg kell-e operálni a gerincsérvet?
Ha a konzervatív (nem műtéti) kezelések (ágynyugalom, izomlazítók, fájdalomcsillapítók) nem hatékonyak, a tünetek tartósan fennállnak, netán romlanak, azaz gyengeség, érzéskiesés jelentkezik, akkor a műtét nem kerülhető el.
Mi lehet az oka a térd, váll "kattogásának" ? Mi a teendő?
Valószínűleg a terhelésnek köszönhető a kattogás. Nem születünk egyformán erős csontozattal, szövetekkel, így vannak olyan emberek, akiknek érzékenyebbek, sérülékenyebbek ízületei, a terhelést úgymond jobban megérzik. A kattogással teendő nincsen mindaddig, amíg fájdalom nem jelentkezik (bár nem szokott). Javaslom, hogy ügyeljen a bemelegítésre és a levezetésre, valamint a rendszeres nyújtásra. dr. Boros Szilvia
Milyen kezelési lehetőség van a térdízületi kopásra a műtéten kívül?
A porckopás panaszai általában hegymászáskor, lépcsőjáráskor jelentkeznek. A beteg sokat tehet térdei állapotáért azzal, ha ügyel a testsúlyára, mivel a túlsúly cipelése fölöslegesen terheli meg és koptatja tovább a sérült porcot. Gyógytornásztól megtanult kíméletes gyakorlatokkal lehet erősíteni a felső combizomokat. Erre egyébként a sportok közül a kerékpározás, szobabiciklizés alkalmas, mert itt a lábakra nem nehezedik súly. A térdízület porcait erősítendő gyógyszeres kezelésre is van lehetőség, amit a kezelőorvossal kell megbeszélni.
Rendszeressé vált, hogy szimplán pihenés vagy alvás közben begörcsöl a talpam vagy a vádlim. A görcs néha 15-20 percig is eltart. Sajnos a magnézium tabletták nem segitenek. Mi lehet az oka?
Ennyiből, látatlanban nem lehet megállapítani a lábgörcs okát. Ha pl. vízhajtót szed, okozhatja káliumhiány, ha érszükülete van, annak egyik tünete, szövődménye lehet, ha visszeres - krónikus vénás keringési elégtelenség jele lehet, ha gerincbeteg - lehet, hogy porckorongsérve van, szóval javaslom, keressen fel egy orvost, aki mindennek utána tud nézni. Dr. Kökény Zoltán
Szükséges-e az ízületi egér - porcleválás - műtéti eltávolítása?
Igen, a többi ízületi felszín épségének érdekében.
Tökéletesek a laboreredményeim, egy kivételével. A húgysavszint kevesebb mint a minimális érték. Miért van ez?
Az alacsonyabb húgysavértéknek önmagában nincs klinikai jelentősége. dr. Ormos Gábor
Vágjak-e bele a csípőprotézis műtétbe? Tényleg segít-e?
Ha az orvos is jónak látja, feltétlenül. Visszanyerheti vele csaknem korábbi mozgékonyságát, a fájdalmak jelentősen enyhülnek, sőt elmúlnak. Jobb korábban, az ellentétes oldali csípőízület védelmében is, hiszen a fájós rész védelme miatt a kevésbé fájósat aránytalanul jobban terhelve meggyorsíthatjuk állapotának romlását.


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések