Vese és húgyutak betegségei

Vesekő

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 16 kérdés és válasz

Dr. Nyirády Péter
Urológus
5mm-es vesekövem van, ESWL beavatkozást végeztek nálam. A vizeletemben alvadt vérdarabokat láttam, és leszakadt nyálkahártya-darabokat is. Ezek mitől lehettek?
A közúzás közben kialakuló energia a célzáson keresztül a kő középpontjára irányul. De a mozgó kő a vese üregrendszerében mikrosérüléseket okoz, melynek normális esetben is velejárója a vérvizelés és nyálkahártya-darabkák ürülése.
Az orvos kontrasztanyagos vesevizsgálatot javasolt. Ha nem láttak ultrahangon és röntgenen semmi kórosat, akkor az átfestéses vizsgálattal mivel lehet többet megtudni?
Egyetértek a kollégámmal én is urográfiát javasolnék. Sajnos a követ teljes bizonyossággal kizárni nem lehet, de festéses vizsgálat esetleges más eltérés felismerésére is lehetöséget nyújt. A beavatkozás kockázata kicsi. Dr. Nyirády Péter
ESWL kezelést kaptam. Ha sikeres volt a beavatkozás, látható, érezhető jelként távoznia kellene a vesekő-zuzaléknak? A fokozott folyadékfogyasztáson kívül mivel lehet még segíteni?
Az ESWL zúzást követöen a fragmentumok ürülése még 30 nappal is várható. A beavatkozás eredményessége kontroll röntgenfelvételen ellenőrizhetö. A bőséges folyadékfelvételen kívül tanácsolni szoktunk olyan fitoterápeutikumokat és simaizom-lazítókat, melyek a kő távozását segítik. A kő összetevőjét hasznos lenne tudni, de nagy általánosságban csak a fokozott folyadékfelvétel lehet prevenciós. Dr. Nyirády Péter


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések