Tumoros megbetegedések

Vastagbélrák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 8 kérdés és válaszAnyukámnak végbélműtétje volt, most kemoterápiára jár. Nem hullott még ki a haja, amit rendszerint daueroltat. Van-e a dauer és a kemoterápia közt valamilyen összefüggés, káros hatással lehet-e egy most aktuális dauer, esetleg meggyorsítja-e a hajhullás folyamatát?
Nem minden tipusú kemoterápiás gyógyszer okoz hajhullást, másrészt amelyik okoz is, az sem mindenkinél és azt sem egyforma mértékkel. Az egész teljesen EGYÉNI! A dauer nagyon roncsolja a hajat, igy az esetlegesen még "csak meggyengült" haj kihullhat tőle, de ez is egyéni. Ha ragaszkodik hozzá, daueroltasson, de lehet, hogy aztán nem lesz mit , amig ki nem nő a másik! Most én ezt kihagynám. dr. Ráthonyi Emese
Anyukámnál vastagbélrákot diagnosztizáltak. Az operáció sikeresen megtörtént. Besorolás 3-as stádium, nyiroksejtekben áttét. Citosztatikus kezelést javasoltak kb. 6 hónapig, de szeretnénk elkerülni. Felvettük egy orvos-természetgyógyásszal a kapcsolatot, aki nagymértékű vitamin, ásványianyag-bevitellel kezelné. Lehet kombinálni a két kezelést is. Ön mit javasolna?
Hát "minden szentnek maga felé hajlik a keze", szoktuk mondani. A természetgyógyász nyilván a sajátját, egy orvos meg nyilván szintén a sajátját preferálja. Én a kettő közt állok mindig, van, hogy kell ez is, az is, van, hogy csak elég a természetgyógyászat, de van, hogy az tilos. Mindenképpen a nyirokinvasio és 3. stadium esetén KELL A KEMO!! Sokkal jobbak a vizsg-i eredményeik (túlélés, betegségmentesség...) azoknak, akik megkapták a "biztonsági kezelést", mint akik nem. De nem kötelező, vissza lehet utasitani! De akkor lemond egy esélyről. Én kezeltetném magamat, anyámat, gyerekemet, ha kell. Itt a természetgyógyászat kevés általában - de mivel SENKI nem fogja tudni megmondani biztonsággal, hogy maradt-e a a beteg szervezetében túlélő daganatsejt (megbújva a keringésben), igy mindig a rosszabbik oldalt vesszük kiindulópontnak. A kemo-nak egyébként nincs olyan szörnyű hatása, mint a közvéleméy hiszi és abba is lehet hagyni!! Ez sem erőszak (sőt van, hogy mi orvosok hagyjuk abba! néha a beteg még szeretné, bizik...stb.)! A kemo-ról annyit, hogy minden mellékhatása csak átmeneti!! Ha nem megy mellé az infusio, komoly - maradó szervkárosodást nem okoz! (persze van ritka kivétel, de ott volt valami más is, amit persze a beteg, de orvosa sem tudhattak előre!
A vastagbéldaganat operációja után mesterséges hasfali nyíláson, anus preter naturalison keresztül ürül a székletem. Ez azt jelenti, hogy most már mindig így kell élnem?
Nem feltétlenül. A friss daganateltávolító műtét után még nem célszerű megoldani ezt a problémát, ugyanis a széklettel történő szennyezés szepszist okozhat, később viszont sok esetben van mód arra, hogy a bélcsonkok összekötésével helyreállítsák az összefüggő belet lehetővé téve ezzel a végbél-nyíláson keresztül a székletürítést. Mindenképpen konzultálni kell a lehetőségről a kezelőorvossal.
Édesanyámnál vastagbélrákot diagnosztizáltak. Az operáció sikeresen megtörtént. Besorolás 3-as stádium, nyiroksejtekben áttét. Citosztatikus kezelést javasoltak kb. 6 hónapig, de szeretnénk elkerülni. Felvettük egy orvos-természetgyógyásszal a kapcsolatot, aki nagymértékű vitamin, ásványianyag-bevitellel kezelné. Lehet kombinálni a két kezelést is. Ön mit javasolna?
Hát "minden szentnek maga felé hajlik a keze", szoktuk mondani. A természetgyógyász nyilván a sajátját, egy orvos meg nyilván szintén a sajátját preferálja. Én a kettő közt állok mindig, van, hogy kell ez is, az is, van, hogy csak elég a természetgyógyászat, de van, hogy az tilos. Mindenképpen a nyirokinvasio és 3. stadium esetén KELL A KEMO!! Sokkal jobbak a vizsg-i eredményeik (túlélés, betegségmentesség...) azoknak, akik megkapták a "biztonsági kezelést", mint akik nem. De nem kötelező, vissza lehet utasitani! De akkor lemond egy esélyről. Én kezeltetném magamat, anyámat, gyerekemet, ha kell. Itt a természetgyógyászat kevés általában - de mivel SENKI nem fogja tudni megmondani biztonsággal, hogy maradt-e a a beteg szervezetében túlélő daganatsejt (megbújva a keringésben), igy mindig a rosszabbik oldalt vesszük kiindulópontnak. A kemo-nak egyébként nincs olyan szörnyű hatása, mint a közvéleméy hiszi és abba is lehet hagyni!! Ez sem erőszak (sőt van, hogy mi orvosok hagyjuk abba! néha a beteg még szeretné, bizik...stb.)! A kemo-ról annyit, hogy minden mellékhatása csak átmeneti!! Ha nem megy mellé az infusio, komoly - maradó szervkárosodást nem okoz! (persze van ritka kivétel, de ott volt valami más is, amit persze a beteg, de orvosa sem tudhattak előre!Szponzorált hirdetések