Sebészet

Vakbélgyulladás

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 12 kérdés és válasz

Dr. Kökény Zoltán
Sebész

Dr. Végh Miklós
Plasztikai sebész, pszichotherapeuta
A vakbélműtét után visszamaradt egyik hegem napok óta nagyon érzékeny, fáj és szúr. Mi lenne a teendő, hogy ne fájjon annyira?
Javaslom, mutassa meg a sebészeti szakrendelésen, lehet, hogy egy benthagyott varrat (ha hagytak bent egyáltalán) begyulladt. Amíg 1-2 napon belül eljut orvoshoz, esetleg jegelje a sebét. dr. Kökény Zoltán
Enyhe láz, jobb alhasi fájdalom a panaszom. Vakbélgyulladás? Biztosan meg kell operálni?
Nem biztos, hogy vakbél. Lehet pl. vesekő, a vékonybélen található kiöblösödés, a Meckel-divertikul következménye, de az is lehet, hogy vírusos vékonybél-gyulladása van. Ilyenkor természetesen nincs műtét. Minden esetre az akut hasi katasztrófákhoz tartozó gennyes vakbélgyulladás kizárása, legalábbis megnyugtató módon, Interneten keresztül nem lehetséges. Minél előbb forduljon orvoshoz!
Milyen ételek fogyasztása nem javasolt vakbélműtét után?
Elsősorban a puffasztó, zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket kerülje. Levesek, párolt és grill húsok, tészta, rizs és főtt krumpli köretként fogyasztható. dr. Kökény Zoltán


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kel, egy téli barát

Tele van ásványi anyagokkal, vitaminnal, növényi rosttal. Laktat, de nem hizlal. Télen is bőséggel áll rendelkezésünkre mérsékelt áron, amikor nem dúskálunk friss zöldségben, gyümölcsben. Bizony, több megbecsülést érdemelne.

tovább

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések