Tumoros megbetegedések

Tüdőrák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 7 kérdés és válaszA családomban többeknek is volt tüdőrákjuk, nagy az esélye, hogy én is megkapom?
Természetesen elképzelhető valamilyen örökletes hajlam, mégis magasan a dohányzás a legfőbb veszélyforrás. Amennyiben az érintettek a családjában dohányoztak, akkor a dohányzás mind aktív, mind pedig passzív elkerülésével jó eséllyel meg tudja előzni a betegséget.
A passzív dohányzás is fokozza a tüdőrák kockázatát?
Igen, méghozzá akár elég jelentősen. A passzív dohányzás csaknem ugyanolyan káros, mint ha valaki aktívan dohányzik, mert a légtérből valamennyi káros anyagot éppúgy beszív a nem dohányzó jelenlévő is, mint maga a dohányos. Egyes kutatások alig mutattak ki különbséget passzív és aktív dohányzás között, amennyiben a passzív dohányos sok időt tölt dohányzók jelenlétében.
Hogyan lehet a lehető legkorábban felismerni a tüdőrákot?
Az igazat megvallva, egyelőre nem ismert olyan biztos tünet vagy diagnosztikai módszer, melynek segítségével korai stádiumban is biztonsággal felismerhető a tüdőrák. A legtöbb tüdőrákos beteget hazánkban az eredetileg a tbc felismerésére bevezetett lakossági tüdőszűrés alkalmával fedezik föl. Ismétlődő tüdőgyulladás, makacs, múlni nem akaró köhögés esetén nem árt tüdőgyógyászt felkeresni.


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább


Szponzorált hirdetések