Tüdő- és légúti megbetegedések

Betegségek szerint

Összesen: 23 kérdés és válasz

Asztma (6 kérdés) Hörghurut (1 kérdés)  
Légúti allergia (5 kérdés) Meghűlés, megfázás (0 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról
Dr. Radeczky Éva
Tüdőgyógyász, allergológus
A férjem 45 eves, és már kb. 10 éve minden reggel köhög ami köpetüritéssel jár. Sosem dohányzott. Orrsövény műtéte is volt, mivel azt mondtak, azért van ez a köhögés, de nem javult.
Az Ön által említett magyarázatok egyike sem kielégítő. A tanácsom az, hogy a férjének alapos kivizsgálás kellene, nemcsak a tünetek meghallgatása utáni "laikus " tanácsadás. Tüdőgyógyászatra és gastroenterológiára küldeném elsősorban. dr. Radeczky Éva
A légzésfunkciós leletemre azt írták, hogy FEV1=2500 ml T-index 80%. Mit jelentenek ezek az adatok?
A FEV 1= a kilégzés első másodpercére jutó forszírozott kilégzési (exspirációs) térfogat (volumen) T=Tiffneau-index megmutatja, hogy a FEV1 hány százaléka a vitálkapacitásnak. 70% feletti értéke annyit jelent, hogy a levegő, hörgőgörcs miatt, lassabban ürül a tüdejéből a normálisnál. Ez tüdőasztmára utal. dr. Radeczky Éva
Anyukámnak tüdőtágulata van. Olvastam,hogy egy alfa-1-antitripszin nevű enzim hiánya okozza. Azt szeretném kérdezni,hogy ez a betegség gyógyítható-e,és mivel. Az Aloe vera készítményekről mi a véleménye? Segít valamit ezen a betegségen?
A " tüdőtágulat"t csak kb fél-egy százalékban következménye az alfa-1 antitripszin hiánynak. Az esetek nagy százalékában dohányzás, vagy káros por,-gázbelégzés okozza. A gyógyítás módja a jelenlegi tüdőfunkció állapotától függ, tehát fontos lenne felmérni a tüdő aktuális állapotát. A betegség egy bizonyos fixált tüdőfunkció károsodás felett sokat javítható , illetve szinten tartható. Az aloe vera adható, de csak akkor, ha már szakorvos látta a beteget és kapja azokat a gyógyszereket IS, amik hivatalosan elfogadottak a " tüdőtágulat" kezelésére. Dr. Radeczky Éva
Apámnál tüdőrákot diagnosztizáltak. A daganat nem nagy, mégsem akarják megoperálni. Miért???
Vannak olyan szövettanú daganatok, ahol a műtét nemhogy javítja, hanem rontja az életkilátásokat. Ilyen esetekben sugárkezelés és citosztatikus terápia jön szóba.
A tuberkulin bőrpróbám során az egész karom bedagadt és vörös lett. Alig bírtam felemelni. Míg a többiek azért izgultak, hogy legyen 2 cm-es a bőrpír, az én karomat úgy kellett borogatni. Mitől van ez?
Ön nem oltással, hanem valódi tbc kórokozóval fertőzött, így a normálisnál sokkal erősebb immunválasz és allergia jött létre. Minden esetre megérdemel egy mellkasröntgent egy esetleges aktív folyamat kizárására.
Édesanyám az allergia vizsgálat szerint szinte majdnem mindenre (növényre, porra) allergiás és asztmás fulladásai vannak. Gyógyszert szed és van inhaláló készüléke is. A kérdésem, hogy a hideg gőzkészülék, ami a szobát párásítja jót tesz-e neki.
Használhatnak párásítót, de célszerű lenne levegő páratartalom mérővel ellenőrizni a levegő nedvességét. Lényeg az, hogy 60%-nál ne legyen magasabb a páratartalom, mivel az már nagyon kedvez a háziporatka szaporodásának. Egyébként az alkalmankénti párásítás főleg a központi fűtéses lakásokban jó hatású szokott lenni. dr. Radeczky Éva
Édesanyám sohasem dohányzott, most mégis súlyos légúti rokkant, erős tüdőtágulás miatt oxigén-lélegeztetésre szorul. Hogy lehet ez?
Létezik olyan enzimhiány, nevezetesen az alfa-1-antitripszin hiánya, melynél a tüdőszöveteket a kórokozók megemésztik az évek során. Így a légzőfelület dohányzás nélkül is elpusztulhat.
Egy mediasztinoszkópiás vizsgálat vált szükségessé.Ezt a vizsgálatot csak műtéti beavatkozással lehet megoldani?
Valóban a mediastinoscop az egyetlen beavatkozás, amellyel szövetmintát lehet nyerni a gátor(mediastinum) nyirokcsomóiból. A beavatkozás fájdalmatlan, mert altatásban történik. Másnap már hazamehetnek, akik átestek a műtéten. Dr. Kostic Szilárd
Mit jelent a tüdőcintigráfia?
A tüdőszcintigráfia egy olyan vizsgáló eljárás, melnek során az érrendszerbe injectio formájában bejuttatott anyag (izotóp), tüdőben történő keringési viszonyait vizsgálják. Ezen izotóp elosztását, dúsulását, vagy felhalmozódási hiányát nyomon tudják követni a tüdőről készített felvételek segítségével. Sok esetben alkalmazzák tüdőembolia diagnosztikájában. Fájdalmatlan vizsgálat. dr. Radeczky Éva
Szabad-e padlófűtést alkalmazni, ha asztmás beteg van a családban?
Lehet padlófűtés, mert a lényeg úgyis a rendszeres vizes takarításon van. Ezt semmilyen fűtési módszer mellett nem lehet megspórolni. Lehetőleg vizesen takarítható, mosható felületek legyenek, minél kevesebb szőnyeggel, kárpittal. Dr. Radeczky Éva
Több évtizede dohányzok, általában napi 1-2 dobozt szívok el. Kb. két hete, köhögésnél véres volt a köpetem. Lehet ez tüdőrák?
Lehet. De nem biztos. Az idült hörghurut talaján kialakulhat pl. hörgőtágulat (bronchiectasia), aminél szokványos rendellenesség az érgomolyag-daganat (haemangioma). Az is szolgálhat vérzésforrásul. Előfordulhat, hogy a vér a szájüregből származik. Nagyon sok minden előfordulhat, de az első, amit ki kell zárni, a tüdőrák. A többi állapot gyógyítására ugyanis bővebben van idő.


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések